Ders kitapları, herkesi ilgilendiren temel bir konu. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında okutulacak ders kitaplarının inceletilmesi, değerlendirilmesi ve kabulü ile ilgili iş ve işlemleri düzenleyen Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği 12 Eylül 2012 tarih ve 28409 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmeliğin 17’nci ve 18’inci maddeleri ders kitaplarının incelenmesi ile ilgili işlemlerin gerçekleştirilmesinde öğretmenler ve öğretim elemanlarının katılımı ile inceleme ve değerlendirme panelleri oluşturulmasını hükme bağlamıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı, eğitimin kalitesini geliştirmeyi amaçlayan çalışmaları kapsamında, dünya standartlarında ders kitapları ve diğer eğitim araçlarının sağlanması için yeni bir ders kitapları ve diğer eğitim araçları inceleme ve değerlendirme süreci tasarlamıştır. Ders kitaplarının ve diğer eğitim araçlarının kalitesinin geliştirilmesi, bir insan hakkı olarak, her çocuğun kaliteli eğitime erişim hakkının güvence altına alınması açısından hayati önem taşımaktadır.
Bu bağlamda, geçtiğimiz günlerde, Hatay’da çok önemli bir toplantı yapıldı. Bilindiği gibi Talim Terbiye Kurulu, MEB’nın beyni niteliğinde. Kurul Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, Milli Eğitimin problemlerine vakıf, konusunda uzman bir kişi. Deneyimli ve işin ehli olan bir kadroya sahip. MEB. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, Hatay’da Panelist Adaylarına önemli bilgiler aktardı. Sayın Prof. Dr. Karip, veri tabanı sistemine kayıt yaptıracak öğretmenlerden, doktora yapmış olanlar için en az beş yıl, doktora yapmamış olanlar için en az 10 yıl öğretmenlik yapmış olma şartı aranacağını belirtti. Komisyonda, öğretmen, akademisyen, görsel tasarım uzmanı ve dil uzmanı bulunacak. Gerektiğinde, ölçme ve değerlendirme, rehberlik, çocuk gelişimi ve eğitim teknolojisi alanlarında uzman, öğretmen veya öğretim üyesi panelde görevlendirilecek. Bu yeni sistemle, geçtiğimiz aylarda kitap incelemesi yapıldığını belirten Karip, başarılı sonuçlar alındığını söyledi.
Panelist adaylarının gizli olması, şeffaflık ve tarafsızlık açısından çok önemliydi. Bir kitabı inceleyecek olan üyeler, birbirlerini ancak en son aşamada bilecekler. Eski sistemde ortaya çıkan aksaklıkları; kitaplardan örnekler vererek aktaran Prof.Dr. Karip, bilimsel açıklamalarıyla adayların beğenisi kazandı. Öğrencilere verilen dönem ödevleri, amaçlarına uygun olmalı diyen Sayın Karip, ödevlerin kim tarafından ne şekilde yapıldığı hususunda öğretmenlere önemli görevler düştüğünü belirtti. Taslak ders kitabı incelemesinin, bu işin mutfağında olan öğretmenlerce yapılması gerçekten çok önemli bir gelişme. Başkanın ifadesiyle bu uygulama, sahaya inerek Türkiye’nin her yerindeki öğretmenlere ulaşabilmek. Panelistler; kitap incelemelerini, belirli bir ücret karşılığında, internet ortamında bulundukları yerden yapabilecekler. Ders kitaplarının, sembolik olmaktan çıkarılması öğretmen, öğrenci ve velilerin ortak isteği.
Her şey, geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın, kaliteli bir eğitim almaları için. Kalın sağlıcakla…
.
|