AK Parti ile MHP arasında 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından "Başkanlık anayasası" değişikliği ile başlayan, 16 Nisan 2017'deki anayasa referandumu ve sonrasında 24 Haziran 2018 seçimlerinde "Cumhur İttifakı" kurularak süren işbirliğinin "yerel seçim" ayağı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin son grup toplantısında yaptığı "Yerel seçimde ittifak yok" açıklamasıyla sona erdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklaması sonrası MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye yanıtı, "Biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz" oldu
Yaşanan gelişmelerin ardından MHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday çıkarmaya hazırlanıyor.
Her iki taraf da Meclis'te işbirliğini de içeren "Cumhur İttifakı" anlayışının süreceğini açıklasa da kulislerde, iki taraf arasında ilk kez "güven" sorunu yaşandığına dikkat çekiliyor. MHP'nin artık "koşulsuz destek" tavrını sürdürmeyeceği, AKP'nin de önümüzdeki süreçte konjonktürel olarak diğer muhalefet partileri ile işbirliğine gidebileceği ifade ediliyor.
MHP ile AK Parti'nin yerel seçimlerde yollarını ayırmasıyla sonuçlanan gerilim, aslında iki parti arasında uzun süredir yaşanan ancak "Cumhur İttifakı" hatırına baskılanan rahatsızlıkların dışa vurumu olarak değerlendiriliyor. AKP ve MHP sözcülerinin liderleri ile ilgili "kırmızı çizgimizdir" restleşmesinin ardından, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un yaptığı şu açıklama, rahatsızlıkların nedenlerini özetler nitelikte:
"MHP mensubu olanları İŞKUR'a bile başlatma. Ülkücü öğretmenden ilkokul müdürü yapma, bürokraside MHP düşmanlığı devam etsin, MHP'nin her teklifine çemkirerek tepki göster. Andımız serbest kaldı diye Danıştay'a diklen. Sonra 'Aman ittifakı bozma' de! Sevsinler böyle ittifakı."
MHP, yerelde ittifak yapmama kararının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday göstermeme kararından da vazgeçti. Partinin yeniden aday göstermesine kesin gözüyle bakılırken, bu durumun AKP'nin İstanbul hesaplarını alt üst edeceği de ifade ediliyor.
GELELİM ANKARA’YA
AK Parti ile MHP arasında, yerel seçimlerde ittifak yapılmayacak kararının ardından başkent’te siyasi kulisler oldukça hızlandı. Açıklamanın hemen ertesi günü Melih Gökçek’in MHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak düşünülüyor iddiası siyaset gündemine bomba gibi düştü. Çünkü, ittifak olmadan MHP’nin Büyükşehir Adayı kim olabilir yorumlarının bile yapılamadığı kısa bir süreçte Gökçek’in adının MHP ile anılması bana göre biraz manidar ve algı üzerine odaklanmış bir bilgiydi..
Sayın Gökçek’e, MHP’den bu şekilde resmi bir teklif gittiğini hiç zannetmiyorum. Birileri bu haberi basına uçururken ilerleyen zamanlarda AK Parti+MHP ittifakının aslında bitmediğini, bitmemesi gerektiğini de anlatı-yordu.
AK Parti ile MHP’nin ittifakı, günümüzde kaçınılmaz. Mutlaka olabileceğini düşünü-yorum. Baksanıza, ittifak yapılmayacak, herkes kendi yoluna gidecek açıklamalarına rağmen AK Parti cephesinde aday adayları açısından henüz bir hareketlilik yaşanmıyor. Süreç açıklanmadı, belli değil gerekçesine rağmen aday adaylarının ortaya çıkmaması çok enteresan. Geçtiğimiz seçimleri hatırlayın. 2013 Ekim-Kasım aylarında bile Etimesgut’ta, Sincan’da onlarca aday adayı Belediye Başkanlığı için aday olabilmek için ortaya çıkmıştı. AK Parti’de gördüğümüz bu sessizliği, bu durağanlığı ittifaka yoruyorum. Yoksa, partide bir düşüş mü yaşanıyor?
Bekleyip göreceğiz.
|