Ankaralı Gençlerin Soruları Siyasetçileri Terletti
Sesini topluma ve siyasetçilere duyurmak üzere gençlerin ortak akıl ile kurguladığı bir çözüm üretme çalışması olan “Gençliğin Yüzleri” tüm hızıyla devam ediyor.
Fikirlerini, talep, beklenti ve umutlarını görünür kılmak isteyen ve seçimler öncesi siyasi partilerin gençlik politikalarını gözden geçirmelerini talep eden gençler, Ankara’da gerçekleşen Siyasal Forumlar aracılığıyla AK Parti, CHP, HDP ve İYİ Partili siyasetçilerle bir araya geldi.
Ankara Siyasal Forumuna katılan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili Aday Adayı Gülşah Deniz Atalar, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay gençlerin talep ve önerilerini dinlerken sorunlar konusunda da bilgi sahibi oldu.
Ankaralı gençler, Gençlik Forumlarından çıkan çözüm önerilerini Siyasal Forumlar aracılığıyla; Nitelikli Eğitim, Genç İşsizliği, Gençlerin Siyasete Katılımı ve Gençlerin Temel İhtiyaçlara Erişimi başlıkları altında milletvekillerine ve siyasi parti temsilcilerine aktardı. Gençler, Siyasal Forumlar aracılığıyla farklı siyasi partilerin gençlik meselelerine yaklaşımlarını ve bu konulardaki planlarını birinci ağızdan dinleme fırsatı buldu.
Liyakat ve mülakatlar konusunda farklı görüşler paylaşıldı
Partilerin işe alım sürecinde liyakatsiz alımların önlenmesi ve mülakatların objektif bir şekilde gerçekleştirilmesi için önerileri farklılık gösteriyor. AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız (AK Parti), mülakatların devam etmesi ancak daha derinleştirilmiş ve belirli noktalarda tüm yetkinliklerin ölçüldüğü, özgeçmişlere ek olarak sivil toplum geçmişleri gibi faktörlerin de değerlendirildiği bir sistemin önemine değindi. CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili Aday Adayı Gülşah Deniz Atalar (CHP), mülakatların kaldırılması gerektiğini düşünüyor ve kurumların kendi sınavlarını yapabileceği bir sistem öneriyor. Ek olarak dijital dönüşüm ile yapay zeka konularında yeni istihdam alanları yaratılması gerektiğini belirtiyor. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir (HDP) ayrımcılığı önleyerek, her mesleğe yönelik farklı sınavlar yapılması gerektiğini ve aktif katılımın önemli olduğunu vurguluyor. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay (İYİ Parti) ise mülakatların dünya standartlarında, objektif ve hesap verebilir bir sistem olması gerektiğini belirtiyor.
Nitelikli eğitim için değişmesi gereken noktaların altı çizildi
Nitelikli eğitim için yapılması gerekenlerin altını çizen parti temsilcilerinden Sevinç Atabay (İYİ Parti), ders sayısının azaltılması ve eğitimin insan odaklı olması gerektiğinin altını çizerken köy okullarını tekrar açmayı planladıklarını söylerek “LGS’yi kaldıracağız. Herkes yetenek ve istekleri ölçüsünde liseye devam edecek. Öğrenciler kendi özgür iradeleriyle derslerini seçebilecekler. Finansal okuryazarlık, girişimcilik gibi dersler olacak. Taşrada yaşayan kız çocuklarını eğitime eriştirmek istiyoruz. Esnek müfredatla öğrenciye saygılı ve kişiye göre eğitim verilmesini planlıyoruz. Temel ihtiyaçları karşılanmamış öğrenciler eğitimden yeterli verimi alamayacağını düşünüyoruz.” dedi. Filiz Kerestecioğlu Demir (HDP) niteliksiz eğitim sistemini değiştirmek için ezberci eğitimden uzaklaşmak gerektiğini belirterek “Farklılıklara açık, cinsiyetçi olmayan bir sistem kurmak, eşitliği öğretmek gerekiyor. Kimsenin kimseden farkının olmadığını anlayabilecek bir sisteme ihtiyaç var. Öğretenin de hiyerarşisinin olmadığını anlatmak gerekiyor. İnteraktif bir yönteme geçmeliyiz. Üniversitelerin özgür ve demokratik yapılanmasını istiyoruz. Mor seferberlik de planlıyoruz. Engellilerin ihtiyaçlarını destekleyen, hiyerarşik olmayan daha özgür, herkesin konuşabildiği bir sistem istiyoruz.” diye belirtti. Zeynep Yıldız (AK Parti), eğitimin mesleki ve teknik olarak düzenlenmesi gerektiğini ve fırsat eşitliğinin önemini vurgularken Gülşah Deniz Atalar (CHP) ise yetenek odaklı eğitim sisteminin planlanması gerektiğini aktararak YÖK’un kapatılacağını söyledi.
Temel ihtiyaçlara erişimde sorunlar da çözüm önerileri de ortak
Siyasi parti temsilcileri, gençlerin eğitim, barınma ve sağlık başta olmak üzere temel ihtiyaçlara erişiminin önemli olduğunu vurgulayarak gençlerin sorularını yanıtladı. Zeynep Yıldız (AK Parti), gençlik merkezleri kurduklarını, kültür yolu etkinlikleri ve ücretsiz kurslar düzenlediklerini belirterek barınma sorununa karşı da gençlere özel kontenjan ayırdıklarını söyledi. Sevinç Atabay (İYİ Parti) lise ve üniversite öğrencileri için Genç Kart uygulaması hayata geçireceklerini paylaşarak bu kart üzerinden kitap, kültürel etkinlikler ve ulaşım için çeşitli avantajlar sunacaklarını belirterek “Bilgisayar gibi ihtiyaçlar için tek defaya mahsus KDV’den muaf tutacağız. Gençlere maddi destek sağlayacak, tüm yurtları devlete bağlayacağız ve barınma desteği sunacağız. Gençlerin teknoloji üretmesine odaklanacağız.” dedi. İnternet erişimi ve bilgisayar ihtiyacının gençler için kritik olduğunu vurgulayan Filiz Kerestecioğlu Demir (HDP), gençlerin pek çok hizmetten ücretsiz faydalanması gerektiğini aktararak ayrımcılığı önlemenin önemine değindi. Gülşah Deniz Atalar (CHP) ise yurt olanaklarının artırılması gerektiğini, öğrencilere indirimli ulaşım imkânı ve staj şartlarının iyileştirilmesi, teknolojik ürünlerden ÖTV’nin düzenlenmesi gibi başlıkların altını çizerken teknolojik ürünlerdeki ÖTV’nin kaldırılmasının önemli olduğunun altını çizdi.
Gençleri oy kullanmaya davet ettiler
Siyasetin gençleşmesi gerektiğini vurgulayan siyasi parti temsilcileri kadınların ve gençlerin siyasette yer alması için yapılabileceklerin de altını çizdi. Gülşah Deniz Atalar (CHP), kutuplaşma olmadan ifade özgürlüğünü esas alarak siyaset yapmanın önemine değinerek “tüm partilerde kadın ve gençlik kotaları ‘özellikle genç kadınlar olarak’ kullanılıyor ve genç erkeklere yer kalmıyor” diye belirtti. Filiz Kerestecioğlu Demir (HDP), HDP’de kotaya tabi genç temsili ve gençlik meclisi olduğunu belirterek gençlerin kendi kararlarını verdiğini partinin de buna uyduğunu aktararak sözlerine şu şekilde devam etti: “Daha demokratik daha özgür daha uyumlu bir ülke için burada bir araya gelebildiysek, ülke olarak da bunu başarabiliriz. Ayrımcılık seçim kampanyalarında bile görülebiliyor. İfade ve var olma özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Türkiye’de yerelden başlayarak siyasete katılım sağlanmalı. Halk temelden, yerelden karar vermeye başlarsa o zaman üst tarafta da bir şeyler değişir.” Sevinç Atabay (İYİ Parti), seçimlerde herkesin oy kullanmasının önemini vurgulayarak “Kadroların yenilenmesi gerekiyor. Bu kadar yeniliğin olduğu bir dünyada siyaseti de eski alışkanlıklarla yürütemeyiz. Artık bir kırılmanın yaşandığını ve dönüşümün de gençler sayesinde geleceğini düşünüyorum. Bizler sosyal diyaloğu çok özledik. İYİ Parti olarak gençlerin partide daha çok yer alması konusunda istekliyiz.” dedi. Zeynep Yıldız (AK Parti) ise Türkiye’nin 30 yaş altı siyasete katılım oranında diğer ülkelerden daha iyi bir konumda olduğunu belirterek bazı partilerin gençlere daha çok yer vermesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Memur çocuğu olarak milletvekili olabildim. Gençler de olabilir. Partimizde gençlerin düşünceleri ve önerileri dikkate alınıyor. Bürokrasinin içine girince anladım ki, birçok sorunun kademeli olarak çözülmesi gerekiyor.”