Başkent'te Gençler Sinema ve Yapay Zekada Buluşacak
AKK Kültür Sanat Meclisi tarafından düzenlenen “AKS 101 Çalıştayı” iki gün boyunca kültür ve sanat dünyasının önemli isimleri ile Başkentli belediye başkanlarını bir araya getirdi.
![](http://flasgazetesi.com.tr/content/uploads/haberler/2025/01/12012510-1736706860.jpg)
AKK Kültür ve Sanat Meclisi ABB’nin desteğiyle Cumhuriyet’in 101. yılında Ankara'nın kültür ve sanat hayatına yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla harekete geçti. “AKS 101 Çalıştayı” 10-11 Ocak tarihlerinde Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşti. “Aksiyona Geç!” sloganıyla şehrin kültürel kimliğini daha da güçlendirmek için tiyatrodan gastronomi, engelsiz sanattan yerel yönetime kadar düzenlenen oturumlar, kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Çalıştayın son günü Başkentli belediye başkanları üç farklı oturumda ilçelerinde gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.
“ANKARA SANATLA TANITILMALI VE EKONOMİK KALKINMA SAĞLANMALI”
ABB Başkanı Mansur Yavaş, çalıştayın ilk günü yaptığı konuşmada, “Ankara’yı dünya başkentlerine yaraşır bir hale getirmek, Mustafa Kemal Atatürk’e olan borcumuzdur. Bir kentin başarılı olması için o kentte yaşayan tüm paydaşları sürece dâhil etmek gerekir. Bu anlayışla hareket ediyoruz” dedi. Yavaş, kültür ve sanatın ekonomik katkılarına değinerek şu örneği verdi:
“Asmalı Konak dizisi sayesinde Nevşehir’e binlerce insan gitti. Ankara da kültürel etkinlikler, film ve dizilerle tanıtılmalı. Böylece şehrimize ekonomik katkı sağlanacak ve Ankara dünya çapında bilinir hale gelecek.”
Şehrin estetik yapısını koruyarak planlamalar yaptıklarını belirten Yavaş, Avrupa’daki şehirlerden örnekler verdi. Yavaş, “St. Petersburg’da gökdelenlerin kent merkezine yapılmadığını görüyoruz. Biz de Ankara’da sanatın estetik dokusunu koruyarak şehri planlıyoruz. Ulus’un eski görkemli günlerine dönmesi bizim boynumuzun borcu. Mustafa Kemal Atatürk’ün yakından takip ettiği Gençlik Parkı gibi mekânlar, kentin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır” dedi.
Başkentin kültür ve sanatın merkezi olması için çalışacaklarını vurgulayan Yavaş, Avrupa Yaratıcı Kentler Ağı’na başvuru yaptıklarını belirterek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.
AKK BAŞKANI YILMAZ: “BU KENTİ PLATOYA ÇEVİRMEMİZ LAZIM”
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’nın kültür ve sanat aksının farklı bir boyuta ulaşmasının ekonomiden turizme birçok alanı olumlu etkileyeceğini söyledi. UNESCO listesinde yer alan Beypazarı ilçesindeki kültürel mirasın, Mansur Yavaş’ın Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemde dünya çapında fark yarattığını belirten Yılmaz, “Bu kenti platoya çevirmemiz lazım. Örneğin Ankara Kalesi, bugünkü haliyle başlı başına bir film platosudur. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, Belediye Kanunu’nda yazmasa bile yaşayan kültür ile beraber o kente milyonlarca kişinin getirilebileceğini Beypazarı ilçesine döneminde verdiği örnek hizmetleri ile bizlere gösterdi” diye konuştu.