Cam Balkon Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ankara Mimarlar ve İnşaatçılar Derneği Başkanı Yasir Karaca, son yıllarda apartman ve site yaşamında yaygınlaşan cam balkon uygulamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yasir Karaca: “Cam Balkon Uygulamalarında Kat Maliklerinin Yüzde 80 Onayı Şart”
Ankara Mimarlar ve İnşaatçılar Derneği Başkanı Yasir Karaca, son yıllarda apartman ve site yaşamında yaygınlaşan cam balkon uygulamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karaca, vatandaşların ileride hukuki sorunlarla karşılaşmamaları için Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine uygun hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Başkan Yasir Karaca, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesi kapsamında bina dış cephelerinin ortak alan olarak kabul edildiğini belirterek, “Cam balkon uygulamaları her ne kadar bağımsız bölüm sahipleri tarafından yaptırılsa da, binanın dış görünümünü değiştirdiği için ortak alanlarda yapılan değişiklik olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle cam balkon yaptırılabilmesi için kat maliklerinin en az beşte dördünün, yani yüzde 80’inin yazılı onayının alınması zorunludur” dedi.
İmar mevzuatı açısından bazı cam balkon uygulamalarında ruhsat gerekmeyebileceğini ifade eden Karaca, bunun kat maliklerinin rızası şartını ortadan kaldırmadığını söyledi. Karaca, “Ruhsat gerekip gerekmemesi ayrı bir konu, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında gerekli izinlerin alınması ise ayrı bir konudur. Vatandaşlarımız bu iki hususu birbirine karıştırmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Apartman veya sitelerin yönetim planlarında cam balkon yapılmasının açıkça yasaklanmış olması durumunda ise farklı bir hukuki durum ortaya çıktığını belirten Karaca, “Yönetim planında cam balkon uygulamasına ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunuyorsa, kat maliklerinin yüzde 80’inin onayı alınmış olsa dahi uygulamanın yapılması mümkün değildir” diye konuştu.
Yargıtay’ın emsal kararlarına da dikkat çeken Karaca, balkonların ve bina dış cephelerinin bağımsız bölümün iç mekânı olarak değil, ortak alan olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Bu nedenle dış cephede yapılacak tüm değişikliklerin kat maliklerinin yazılı rızasına tabi olduğunu kaydeden Karaca, kullanılan malzemenin PVC, cam veya alüminyum olmasının hukuki sonucu değiştirmediğini belirtti.
Başkan Karaca açıklamasının sonunda, gerekli izinler alınmadan gerçekleştirilen ve projeye aykırı nitelik taşıyan uygulamaların kaçak yapı kapsamında değerlendirilebildiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Kat maliklerinin gerekli yazılı onayı alınmadan yapılan cam balkon uygulamaları hakkında eski hale getirme kararı verilebilmekte, ayrıca hukuki ve idari yaptırımlar söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın uygulama öncesinde bina yönetimiyle ve ilgili uzmanlarla görüşerek gerekli izin süreçlerini tamamlamaları büyük önem taşımaktadır.”









