Hakan Akçam: Maliköy'de 25 Bin Konut Çürümesin
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Temelli Malıköy’deki 25 bin konutluk uydu kent projesinin tamamlanması çağrısında bulundu.
ANKARA - Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Temelli Malıköy’deki 25 bin konutluk uydu kent projesinin tamamlanması çağrısında bulundu.
Akçam, “Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 bin konutluk uydu kent projesinin tekrar canlandırılarak tamamlanması ile hem insanların yaşadıkları mağduriyetler çözülecek, istihdama katkı sağlanacak ve inşaat piyasası canlanırken hem de Ankara'da konut sorununun çözümüne destek olunacaktır" dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, Şehircilik ve Altyapı Bakanlığı’nın TOKİ marifetiyle atıl kalarak hayata geçirilemeyen, yarım kalarak kaderine terk edilen bazı konut projelerinin tamamlanması konusunda çalışmaları olduğunu hatırlatarak yetkililerin Malıköy’ü de çürümekten kurtarması çağrısında bulundu.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
MALIKÖY’DE 19 YILLIK SERÜVEN…
“Atıl kalmış, hayata geçirilememiş, yarım kalmış, çeşitli nedenlerle beklemekte olan bazı konut projelerinin tamamlanması konusunda çalışmaların olduğunu biliyoruz.
Bunların arasına, 775 Sayılı Gecekondu Kanununa göre 2004 yılında başlatılan Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 bin konutluk uydu kent projesinin de alınması çok yerinde, doğru bir yaklaşım olacaktır.
Proje ile Malıköy'de kooperatiflere arsa tahsisi yapılmış, o dönemde yetki Temelli Belediyesine verilmiştir. Temelli Belediyesi’nin kapatılması nedeniyle proje önce Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne daha sonra da Sincan Belediyesi’ne devredilmiş, akabinde arsalar ve iş takibi için devreye alınmış olan TOKİ de hiç bir inisiyatif kullanmamıştır.
ÜYE BULUNAMADI AİDATLAR TOPLANAMADI
Kooperatiflerin üye bulamaması ve kooperatif yöneticilerinin aidat toplayamaması, alt yapının getirilememesi, girdi maliyetlerinin artması ve hukuki sebepler nedeniyle inşaatlar tamamlanamamış ve bölge yatırım enkazına dönüşmüştür.
Şu anda altyapı olarak asfalt, pazaryeri, parklar, kaldırımlar, aydınlatma ve sağlık tesisleri, karakol ve ulaşım dışında bir eksik yoktur. Elektrik, doğalgaz, su mevcut olup, internet alt yapısı üzerinde çalışılmaktadır.
Geçen 18 yıl boyunca mevzuat ve yasalarda yapılan değişiklikler nedeniyle imalatlar yeni kurallara uymadığı için iskan alınması çok zor hale gelmiştir. Farklı nedenlere bağlı olarak çok çeşitli sorunlar olup, 10 yıl önce bitmiş binalar altyapı olmadığı için iskan alamamakta, hak sahipleri bugünkü mevzuatla karşı karşıya bırakılmaktadır.
KONUT AÇIĞINA İLAÇ OLABİLİR
İçinde bulunduğumuz konut açığının had safhada olduğu bu dönemde; planlanan arsa tahsisi konut sayısı 25 bin, bitmiş tahmini konut sayısı 5 bin, arsa tahsisi yapılmış kooperatif sayısı 175, arsası geri alınmış kooperatif sayısı 30, inşaatı bitmiş kooperatif sayısı 60 (2500 konut), inşaatı bitmiş ve iskanı alınmış kooperatif sayısı 30 (2500 konut) olan bu önemli projenin hedeflendiği gibi tamamlanarak, en azından Başkentimizin konut sorununa katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz.
Konut sorununun çözümüne katkıda bulunmayı kendine görev addetmiş bir Meslek Odası olarak görüşlerimizi ilgili mercilere de ileterek konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda tüm tarafların olacağı geniş kapsamlı bir toplantılar yapacağız.
Çeşitli nedenlere dayalı yetersizlikler nedeniyle yarıda kalmış Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin tekrar canlandırılarak tamamlanması ile hem insanların yaşadıkları mağduriyetler çözülecek, hem istihdama katkı sağlanacak ve inşaat piyasası canlanacak hem de Ankara'da konut sorununun çözümüne destek olunacaktır."