İki Ayrı Kitap İki Ayrı Kategoride Dünya Şampiyonluğu
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Sarıoğlan ile Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı öğrencisi, Muğla Sıtkı Koçman....
Sanat
Yayın: 01 Eylül 2025 - Pazartesi - Güncelleme: 01.09.2025 22:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
298 okunma

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Sarıoğlan ile Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı öğrencisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği ve Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı mezunu Rana Şat, gastronomi alanında dünya çapında büyük bir başarıya imza attı.
Akademisyen ve öğrenci ikilisi, geçtiğimiz aylarda tamamlayıp yayımladıkları iki uluslararası kitapla Portekiz’in Lizbon kentinde düzenlenen 31. Gourmand World Cookbook Awards’ta ödüle layık görüldü. “Gastronomi Oscar’ı” ve “Gastronomi Nobeli” olarak bilinen bu prestijli ödüller, dünya çapında gastronomi yayıncılığının en saygın ödülleri arasında kabul ediliyor.
İki Kitap, İki Ayrı Kategoride Dünya Şampiyonluğu
Ödüle layık görülen kitaplardan ilki, Livredelyon Yayınevi tarafından yayımlanan “Menuization of the Local Dishes of Mediterranean, Eastern Anatolia, Aegean, Southeastern Anatolia, Central Anatolia, Black Sea and Marmara Geographical Regions, The Pearl of Turkish Cuisine, with the Deconstruction Method” oldu. Bu kapsamlı çalışma, A06 Special Awards kategorisinde ödül kazandı.
İkinci kitap ise Özgür Press Yayınevi tarafından yayımlanan “The Effects of Food Consumption Habits of Generations X, Y and Z on Food Menus” adlı çalışma oldu. Bu eser de B02 Best of the Best – Food Science kategorisinde dünyanın en iyi gastronomi kitapları arasında yer aldı.
175 Ülkeden 930 Aday Arasından Seçildiler
Bu önemli başarıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Sarıoğlan ve Rana Şat, 175 ülkeden 930 adayın yarıştığı böylesine prestijli bir platformda Türkiye’yi ve üniversitelerini temsil etmekten büyük onur duyduklarını ifade ettiler. Sarıoğlan ve Şat, “Uluslararası alanda, gastronomi kitaplarının Nobeli sayılan bu ödülde iki kitabımızın da farklı kategorilerde dereceye girmesi bizim için gurur kaynağıdır. Kategorilerimizde tek Türk kitabı olmamız, çalışmalarımızın uluslararası düzeydeki kalitesinin en büyük göstergesidir” dedi.
Araştırmacılar ayrıca, Türk mutfağının zenginliğini ve gastronomi bilimine katkılarını dünya çapında tanıtan bu başarıların, Türkiye için de önemli bir prestij olduğunu vurguladı.
Yorumlar (0)