Kılıçdaroğlu, Çankaya'da Lozan Pragramına Katıldı
Çankaya Belediyesi, İnönü Vakfı ve Sevda Cenap And Vakfı ile birlikte düzenlenen Lozan Barış Antlaşması 100. Yıl Kutlama Programı, anlaşmanın yıl dönümü olan 24 Temmuz’da Çankaya Belediyesi İsmet İnönü Parkı'nda Başkentlilerin katılımıyla kutlandı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törende İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı ve eski TBMM Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP TBMM Grup Başkanvekili Burcu Köksal, CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, partinin il ve ilçe başkanları ile Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da yer aldı.
“ASLA UMUTSUZ OLMAYACAĞIZ”
Programın açılış konuşması yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi, kurtuluşun ve kuruluşun simgesi olduğunun altını çizdi. Lozan’ın Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren barış antlaşmalarının sonuncusu olduğunu kaydeden Taşdelen, “Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'ni bağımsız bir devlet olarak var eden antlaşmanın adıdır. Bir ulusa vurulmak istenen prangaları paramparça eden, Sevr Anlaşması'nı yırtıp atan Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılını kutlamak bizim için, 85 milyon için bir onurdur. Bu antlaşma Türk ulusuna esaret zincirinin vurulamayacağının kanıtıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün üstün dehasıyla askeri zaferini diplomasi zaferiyle taçlandırdığı antlaşmadır. Atamızın da dediği gibi ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır’ ve biz asla umutsuz olmayacağız. Çankaya Belediyesi olarak milli mücadele kahramanlarımıza her zaman sahip çıktık ve sahip çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.
“AMACIMIZ ZAFERİ ÇANKAYA’DA GELECEK NESİLLLERE AKTARMAK”
Lozan zaferinin tarihi başarı öyküsünü gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğine vurgu yapan Başkan Alper Taşdelen “İçinde bulunduğumuz mahallede 160 dönümlük bir park alanı vardı. Burası tapulu arsamızdı. Biz birileri gibi 160 dönümü imara açmadık. Bu alanı İsmet İnönü Parkı, Zafer Park ve Lozan Park olarak halkımızın hizmetine açtık. Amacımız bu üçlemeyle ülkemizin tapusu olan Lozan Barış Antlaşmasını, bu antlaşmanın kahramanını ve bu zaferi gelecek nesillere aktarmaktı. Ayrıca 100 metre ileride Erdal İnönü Kapalı Yüzme Havuzumuzu da hizmete açarak baba ile oğulun adını Çankaya'da yan yana yaşatmak istedik. Biz Çankaya Belediyesi olarak emperyalizme karşı tam bağımsızlık, her türlü gerici saldırıya karşı Atatürkçü, yobazlığa karşı laik sosyal hukuk devletini savunmaya ve her zaman bağımsızlığın sözcüsü olmaya devam edeceğiz. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın demokrasi, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk aydınlığı” diye konuştu.
“24 TEMMUZ BAYRAM OLMALIDIR”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada Lozan Antlaşması'nın bir diplomasi zaferi olduğunun altını çizerek “Lozan, Sevr ile tamamlandığı düşünülen bir suikastın sonuçsuz bırakılmasıdır. Bizi Lozan'da siyasi ve diplomatik zafere götüren yolun en başında da Atatürk ve İnönü arasındaki kardeşlik duygusu gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgesi olan Lozan Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz'un bayram olarak kutlanması gerektiğini düşünüyorum” sözlerini kaydetti.
Kutlama programında, İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden de birer konuşma yaptı.
LOZAN MARŞI İLK KEZ SESLENDİRİLDİ
Çankayalıların büyük ilgi gösterdiği program, Lozan Konferansı animasyon film gösterimi ve yönetmenliğini Kerime Senyücel’in yaptığı "Lozan 1923- Olmak ya da Olmamak" Belgesel Gösterimi ile devam etti. Gecenin sonunda ise Şef Gürer Aykal’ın bestelediği ve sözlerini Yekta Güngör Özden’in yazdığı Lozan Marşı, Tayfun Ünver şefliğinde de Lozan Antlaşması 100.Yıl Korosu tarafından ilk kez seslendirildi.