Mustafa Kılıç'ın Yeni Kitabının Gelirleri TEMAD'a
“Küçük Zabit Makinistler, Gedikli Uçmanlar, Astsubay Pilotlar” kitabını okur ile buluşturan Havacılık Tarihi Araştırmacısı-Yazar Mustafa Kılıç, tarihsel bir sorumlulukla kaleme aldığı kitabın bir vefa simgesi olduğunu belirterek, tüm gelirinin TEMAD’a akt
Havacılık Tarihi Araştırmacısı -Yazar Mustafa Kılıç’ın beklenen son kitabı; “Küçük Zabit Makinistler, Gedikli Uçmanlar, Astsubay Pilotlar”, Salmat Basım tarafından yayımlandı.
KİTABIN GELİRİ TEMAD'A
Küçük Zabit Makinistler, Gedikli Uçmanlar, Astsubay Pilotlar kitabının kendisi açısından tarihsel bir sorumluluk ve vefa borcu olduğunu belirten Havacılık Tarihi Araştırmacısı - Yazar Mustafa Kılıç, “Uzun yıllardır okuduğum, araştırdığım ve kaynaklara ulaştıktan sonra biriktirdiğim Küçük Zabitler konusunu nihayet tamamlayabildim. Ortaya çıkardığım bilgileri okuyucular ile paylaşmak istedim. Ben de bir Astsubay olarak aidiyet duygusu bağlamında manevi getirisi her türlü maddiyatın üzerinde olan bu çalışmamın tüm maddi gelirini Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Etimesgut /Ankara şubesine bağışladım.” diyerek, kitabın içeriğine ilişkin şu şekilde bilgilendirmede bulundu: “Türk havacılığının başladığı yıllarda öncelikle tayyarelerin temin edilmesi ve pilotların yetiştirilmesi sırasında tayyarelerin montajı, bakımı, onarımı için makinistlerin de önemi hissedildi. Önceleri yabancı makinistlerden daha sonra da Türkiye’deki sanatkâr askerlerden ve sanayi mekteplerinden mezun olmuş insanları makinist olarak yetiştirilmesine önem verildi. Makinistlik için seçilen kişilerin çoğunluğu görev yaptıkları birliklerinde yabancı makinistler tarafından usta-çırak ilişkisi içerisinde yetiştirildiler. Bir bölümü de yurtdışındaki uçak ve motor fabrikalarına gönderildiler. Yurtdışı eğitimlerini bitirerek geri gelen makinistler öğretmen olarak hava bölüklerinde görevlerine devam ettiler.
Kurtuluş Savaşı sırasında cephelerde büyük başarılara imza atan havacılarımız arasında bulunan makinistlerin çok az bir kısmı yurtdışı kurslarla yetiştirilmişti. Savaş yıllarında usta çırak ilişkisi ile birbirlerini yetiştiren makinistler, imkânsızlıklara ve yokluklara rağmen üstün gayretleri ile tayyareleri faal etmeye çalışmışlardı. Savaşın hemen bitiminde teknik personelin eğitimi için Kuvay-i Havaiye Müfettişliği Fen Şubesi Müdürü Deniz Çarkçı Yüzbaşı Murat Bey tarafından İzmir Halkapınar’da kurulan Tayyare Tamir Atölyesinde 1. Murat Bey Tayyare Makinist Kursu açıldı (1923). Bir yıl süren kursa Deniz Bölüğü teşkilatında bulunan 35 uçak makinisti katıldı. 1924 yılında Eskişehir’de açılan 2. Murat Bey kursundan mezun olan 30 sivil personelin bir kısmı, daha sonra Gedikli (Astsubay) statüsüne geçirildiler.
Osmanlı Hava Kuvvetleri lağvedilinceye kadar geçen yaklaşık 6 yıl içinde 45-50 arası küçük zabit, pilot olarak yetiştirildi. Dönemin askeri kanunları gereği 6 yıllık hizmetten sonra küçük zabitler terhis edilmekteydi. Hava Kuvvetlerinde görevli küçük zabit pilot ve makinistlerin birçoğu birkaç yıl öncesinde farklı sınıfların küçük zabit mekteplerinden mezun olduklarından pilot brövelerini aldıktan kısa bir süre sonra terhis edildiler. Ancak 6 yıl gibi kısa bir sürede terhis edilmeleri ve özellikle mütareke yıllarındaki terhislerin çokluğu neticesinde, Kurtuluş Savaşı’nda pilot sıkıntısı kuvvetli olarak hissedilince terhis edilen birçok küçük zabit Hava Kuvvetleri’ndeki görevlerine sözleşmeli sivil pilot olarak devam etmişlerdir. Daha sonraki dönemlerde ve günümüzde Kurtuluş Savaşı’na katılan pilotlarımızdan bazılarına sivil pilot denmesinin sebebi budur.
Yukarıda kısaca özetlenmeye çalışılan Hava Kuvvetlerinin kuruluş yıllarında ve Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonraki yıllarda Türk Hava Kuvvetlerinde eksikliği çok hissedilen ve yetiştirilmesi için çok çaba sarf edilen tayyare makinistliği ve pilot açığının kapatılması konusunda büyük girişimler yapılmıştır. Bu çalışmada 1925 yılında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü ve emirleri doğrultusunda kurulan Türk Tayyare Cemiyeti (T.Ta.C.), 1935 yılındaki 6. Büyük Kongresinde adı Türk Hava Kurumu (THK) olarak değiştirilen sivil toplum örgütü statüsündeki derneğin, Tayyare Makinisti ve Pilot yetiştirilmedeki başarılı çalışmalarının gün yüzüne çıkartılması amaçlanmıştır.”
PEK ÇOK KİTABINI OKUR İLE BULUŞTURDU
Mustafa Kılıç’ın daha önce de pek çok kitabı şu konu başlıkları çerçevesinde okurla buluştu: THK-13 Uçan Kanat (2006), Son Tayyareci (2017), Ayancık Sen Benim İlk Aşkımsın (2020), Uçman Avni Yaykın (2021), THK Türk Havacılık Kronolojisi (2021), Benim Dedem Tayyareci Halim Canko (2022), Türkkuşu Yeniden Uçabilecek mi? (2022), Hocaların Hocası Cemal Uygun ( 2022), Havada İz Bırakanlar (2023).