Parkinson belirtileri ve semptomları neler?
Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen hormonun, beyindeki hücrelerin birbiri ile haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen hormonun, beyindeki hücrelerin birbiri ile haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Beyinde dopamin üretiminde rol alan hücreler hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur.
İlk olarak 1817’de “Titrek Felç” olarak tanımlanan ve literatüre de bu şekilde geçen Parkinson hastalığı beyin hücrelerindeki kayıp ile seyreden, kadınlara göre erkeklerde daha yoğun görülen, yavaş bir şekilde ilerleyen hareket bozukluğudur.
Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Fakat aşağıda sıralanan maddeler dahil olmak üzere 4 önemli motor belirtisi vardır:
- Ellerde, kollarda, bacaklarda veya çenede titreme
- Kol, bacak veya gövdede kas katılığı, rijidite
- Bradikinezi adı verilen hareketlerde yavaşlama ve bradimimi yani yüz mimiklerinin kaybı
- Postural instabilite (refleks kaybı) veya bozulmuş denge ve koordinasyon
Parkinson hastalığına sahip olan hastalarda aşağıdakilerden biri veya birkaçı da görülebilir:
- Şiddetli yorgunluk veya uyku bozuklukları
- Kronik ağrı
- Korku, kaygı ya da depresyon
- Demans veya kafa karışıklığı
- Kabızlık veya idrar sorunları
Parkinson Hastalığına Sebep Olan Şeyler Nelerdir?
Parkinson hastalığının da diğer nörolojik hastalıklardaki gibi kesin olarak nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu durum ile beraber uzmanların ve araştırma yapan kişilerin bildikleri şey hastalığın gelişiminde çeşitli faktörlerin olduğudur.
Genetik Sebepler
Parkinson hastalığının direkt olarak genetik bir sebebi olmasa da popülasyonun ufak bir kısmında hastalığa neden olabilecek bazı genler saptanmıştır. Bununla beraber genel olarak bakıldığında Parkinson hastalığına sahip bir ebeveynin olması hastalığın gelişme olasılığının bir miktar artmasına neden olabilir. Bazı ailesel geçişli formlarda hastalığın belirtileri erken yaşlarda görülebilir.
Parkinson Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?
Parkinson hastalığının belirlenmiş kesin bir tedavisi bulunmasa da hastalarda kullanılan ilaçlar, yaşam tarzında yapılan bazı değişiklikler ve fizik tedavi yöntemleri ile semptomlar kontrol altına alınabilir. Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar, titremeyi yönetmeye, hareket kontrolünü iyileştirmeye ve hastaların normal yürümesine yardımcı olan dopamin düzeyini artırır.
Zaman içerisinde, tedavide kullanılan ilaçların etkisi düşebilir. Bu durum yaşandığında, derin beyin simülasyonu veya başka bir cerrahi seçenek, semptomları hafifletmenin en iyi yolu olabilir.