Taşıt Kredisi Hesaplama ve Faiz Oranları
Araba almayı düşünenler için taşıt ve faiz oranlarını hesaplarken kendinize en uygun bütçeyi seçmeniz gerekmektedir.

Yanlış hesaplamalar ve ödeme seçenekleri ödenen taksitlerde zorluk çıkarabilir ve kredi faiz oranları yükseltebilmektedir. Taşıt kredisi faiz oranları, dosya masrafı ve sigorta giderleri gibi maliyetlerin listesini çıkararak oluşturulan tutar aylık ödeme tutarına bölünerek hesaplanmaktadır.
Aynı zamanda KKDF ve BSMV oranlarını da göz önünde bulundurarak taşıt kredi maliyetlerini oluşturmanız gerekmektedir.
Satın alınmak istenilen taşıtın geri ödeme esnasında hangi bankadan yararlanıyorsanız o banka tarafından ipoteklendiğini bilmelisiniz. Kredi taksit tutarları ve faiz oranları bankaların çeşitli olarak sunduğu ödeme seçenekleri ile şekillenerek size en uygun olan bankayı seçebilmektesiniz. Taşıtların taksiti bitmediği takdirde banka ipoteklerini kaldırmaz ve olası bir ödeme aksaklığında taşıtınıza banka tarafından el konulur.
Eğer taşıt kredisini çektikten sonra taşıt almaktan vazgeçerseniz yasal hakkınız olan 14 gün içerisinde bankanızla görüşerek cezai işlem uygulanmadan kredi kullanım hakkınızı iptal etme hakkınız mevcuttur. Araç kredisi çekip 14 gün içerisinde almış olduğunuz krediden vazgeçmemeniz durumunda ya da yasal süreyi geçmesi halinde çekilen kredi tutarını faizi ile ger ödeme durumuyla karşılaşırsınız. Taşıt kredisi ve faiz oranları ile ilgili detaylı bilgi almak için olaykredi internet sitesinden adresinden bilgi alabilirsiniz.
Taşıt Kredisi ve Bankaların Uygulamış Olduğu Faiz Oranları
Bazı katılım bankaları araç kredilerini faizsiz bir şekilde taksitlendirmektedir. Bu durumda ikinci el araç alım işlemlerinde sıklıkla başvurulan yöntemler arasındadır. Vade sayısı 60 ayı geçmemek kaydıyla verilen faizsiz kredi başvurusu sayesinde ikinci el araç kredisi çekebilmek mümkündür. Taşıt kredisi veren ve faiz uygulayan bankalar ise şu şekildedir;
- Akbank: 48 aya kadar vade seçenekleri ile 1000 TL’den 1.000.000 TL tutarlarına kadar %1,89 vade faizi uygulamaktadır.
- Albaraka: 48 aya kadar vade seçenekleri ile 1000 TL’den 400.000 TL’ye kadar çekilecek olan kredilerde faiz oranı %1,69 - %1,78 oranlarında değişmektedir.
- Garanti BBVA: 48 aya kadar vade seçenekleri ile 1000 TL’den 2.000.000 TL’ye kadar çekilecek olan taşıt kredisi faiz oranı %2,04 - %2.24 oranlarında değişmektedir.
- Türkiye İş Bankası: 48 aya kadar olan vade seçenekleri 1000 TL’den 1.000.000 TL’ye kadar olan taşıt kredileri için faiz oranları %1,89- %1.99 oranlarında değişmektedir.
- Denizbank: 36 aya kadar olan vade seçenekleri ile 1.000 TL’den 1.000.000 TL’ye kadar olan çekilecek taşıt kredisi faizi %2,75 oranındadır.
- Halkbank: 48 aya kadar olan vade seçenekleri ile 1.000 TL’den 400.000 TL’ye kadar olan çekilecek taşıt kredisi faiz oranı %1,63- %1,65 oranlarında değişmektedir.
- QNB Finansbank: 48 aya kadar olan vade seçenekleri ile 1000 TL’den 200.000 TL’ye kadar olan taşıt kredisi faiz tutarı %2.97 oranındadır.
Taşıt Kredisi Alınırken Kefil Gerekli Midir?
Taştı kredisi çekilirken bazı bankalar kefil şartı ararken bazı bankalar kefil şartı koymamışlardır. Kredi notu puanının yüksekliğine göre verilen kredilerde ödeme performansınıza bağlı olarak kredi çekebilmektesiniz. Çekebileceğiniz taşıt kredileri arasında; Ticari araç kredisi, Motosiklet kredisi ve Tekne kredisi yer almaktadır.
En Uygun Taşıt Kredisi
Taşıt kredisi çekebilmeniz için istenilen şartlar arasında 18 yaşını tamamlamış yan reşit olmanız istenmektedir. Bununla birlikte gelir beyannameniz bankanıza ibraz etmeniz gerekir. Kredi notunuz son 3 aylık ödeme tarihleri baz alınarak şekillenir. Taşıt kredisi ödeme tutarı hesabının ardından bankalarla görüşerek size en uygun olan faiz oranları ve vade seçenekleri ile kredi çekebilmektesiniz. Bankanız başvurunuzu onayladıktan sonra istenilen belgeler şu şekildedir;
- Türkiye cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi ya da pasaport fotokopisi
- Taşıt kredisi çekecek olan kişinin üstüne kayıtlı elektrik, telefon veya doğalgaz abonelik bilgisi
- Emekli vatandaşlar için maaş ibrazı veya çalışan kişiler için gelir belgesi
- İkametgâh belgesi
- Taşıt kredisi çekilirken sıfır araç alınacaksa aracın proforma faturası
Taşıt Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Taşıt kredisi hesaplaması yapılırken bankadan çekmek istediğiniz kredi miktarı ve vade/faiz tutarlarına göre hesaplamalar yapılmaktadır. Faiz oranı sabit olsa bile vade seçenekleri kısmında oluşan değişkenlik ödeme miktarını etkilemektedir. Ayrıca bankalar taşıtlar ipotek uyguladığından ipotek masrafı ve dosya masrafları da ödeme kısmına eklenerek müşterilere sunulur. Taşıt kredisi hesaplamaları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için olaykredi internet adresini ziyaret edebilirsiniz.