Tekerlek Malzemesi Nedir?
Günümüzde hayatın her anında karşılaştığımız tekerleklerin, insan hayatındaki önemi yadsınamayacak kadar fazladır.

Evlerdeki dekorasyon amaçlı mobilyalardan oyuncaklardan, arabalara; arabalardan uçaklara kadar her alandaki kullanımından dolayı büyük önem taşımaktadır.Kullanım alanının bu kadar çok ve işlevsel olması tekerinde kullanılacak alana göre farklılaşmasına ve çeşitlenmesine neden olmaktadır.
Tekerlek Üretiminde Doğru Malzeme Kullanımı Nedir?
Tekerleğin kullanım alanının bu denli çok olması, teker üretimini ve üretim koşullarını da etkilemektedir. Üretilen tekerden en iyi verimi alabilmek için hangi amaçla kullanılacağı, nasıl bir zeminde kullanılacağı, ne kadar yük kaldırması amaçlandığı, hangi fiziksel, kimyasal veya çevresel ortama maruz kalınacağı gibi pek çok etmene dikkat edilerek tekerlek üretimi ve seçimi yapılmalıdır. Böylece tekerleğin daha dayanıklı ve daha işlevsel olmasında doğru malzemenin kullanılmasının önemi büyüktür. Bununla birlikte tekerlekten nasıl bir işlevsellik beklendiği de göz önüne alınmalıdır.
Tekerlek Üretiminde Hangi Malzemeler Kullanılabilir?
Tekerlek üretiminde çeşitli malzemeler kullanılabilmektedir. Bunun nedeni ise kullanım alanının ve amacının çok fazla ve çok çeşitli olmasından kaynaklanmaktadır. Tekerleklerin üretiminde kullanılan malzemelerden bahsetmek gerekirse; darbelere karşı dayanıklı ve zemin koruma özelliklerine sahip olması nedeniyle daha çok kauçuk tekerlekler tercih edilmektedir. Kauçuk tekerlekler sayesinde hareket halindeyken hem titreşim hemde gürültünün önüne geçerek daha konforlu bir işlevsellik sağlamaktadır. Tekerlek üretiminde kullanılan bir diğer malzeme ise poliüretandır. Poliüretan malzemesinden yapılan tekerlek kauçuk tekerlek gibi zemini korumaktadır ama bununla birlikte çok ağır yükleri kaldırabilmektedir ve bu ağır yüklerin kolayca taşınmasına olanak tanımaktadır. Dayanıklı olması sebebiyle de uzun süreli kullanıma sahiptir. Bir diğer tekerlek çeşidi ise naylon tekerlektir. Naylon tekerlekler ağır yükleri taşıma kapasitesinin yanında daha çok kimyasallara karşı dayanıklı olduğu için tercih edilmektedir ve daha çok endüstriyel, laboratuvar gibi alanlarda kullanılmaktadır. Plastik teker ise tekerlekler arasında en ekonomik ve hafif olanıdır. Plastik tekerlek daha çok manevra gerekebilecek işlerde, kimyasal ve fiziksel maruziyeti olan ortamlarda daha çok tercih edilmektedir. Tekerlek malzemeleri sadece bu kadar olmamakla birlikte çelik tekerlek, döküm tekerlek ve daha pek çok malzemeden üretilen tekerlekleri hayatın her alanında kullanımına tanık olabiliriz.