Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi Tüm Hızıyla Sürüyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ankara Kent Konseyi’nde (AKK) Ulus’un 1/5000’lik İmar Planı Değişikliği Sunum Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
![](http://flasgazetesi.com.tr/content/uploads/haberler/2025/01/28012504-1738055174.jpg)
Ankara Kent Konseyi, Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’nın düzenlediği Ulus’un 1/5000’lik İmar Planı Değişikliği Sunum Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşen toplantıda, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, imar planına dair sürece değinerek, genel bilgilendirme yaptı. Ardından ihalenin yüklenicisi ve şehir plancısı Necati Uyar da sunum yaparak ihale sonrasındaki süreç ile yapılan çalışmaların detaylarını aktardı.
Toplantıya ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire BaşkanlığıProje Koordinatörü Bekir Ödemiş, ABBtemsilcileri, AKK Meclis ve Çalışma Grubu üyeleri, bürokratlar, STK temsilcileri, akademisyenlerve çok sayıda davetli katıldı.
BÖLGENİN TARİHİNİ DOKUSU KORUNARAK DAHA İŞLEVLİ HALE GETİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Ulus’un tarihi yapısını koruyarak gelişmesi, ulaşım sorunlarının çözülmesi ve turizm potansiyelinin artırılması amacıyla yapılacak değişikliklere dair konuların ele alındığı sunum toplantısında Bekir Ödemiş, bölgedeki yenileme alanının 185 hektar, kentsel sit alanının 210 hektar olduğunu; ABB’nin ise yenileme alanında proje ve uygulamalardan sorumlu olduğunu kaydetti.
ANKARA’NIN TARİHİ DOKUSU VE KİMLİĞİ GELECEĞE TAŞINIYOR
Ulus bölgesindeki tarihi ve kültürel zenginliklere de dikkat çeken Ödemiş, “210 hektarlık bir alanda iki tane arkeolojik birinci derece sit alanı var, UNESCO’nun listesinde yeri var. Arslanhane Camisi (Ahi Şerefeddin Camisi), Hacı Bayram Camii ve çevresi, Augustus Tapınağı’nın olduğu alan. Yani bu bile aslında bastığımız alanın, yaşadığımız alanın ne kadar kıymetli olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Ödemiş, planlama kapsamında ABB’nin amaç ve misyonuyla ilgili de “Yalın, sade ama yaşayan bir plan yaptık. Kesinlikle bir rant veya siyasi kaygı gütmedik. Öyle bir düşüncemiz mümkün dahi olamaz, tamamıyla koruma amaçlı yaptık. Burada yaşayan insanın sosyoekonomik koşullarını iyileştirecek bir plan yapmaya gayret ettik. Ankara, Türkiye ve dünya tarafından görünür kılmamızı sağlayacak bir plan yapmaya gayret ettik. Somut olmayan mirası da bu plana ekleyerek bu kültürel katmandaki tüm gelenek, görenek yaşanmışlıklarının da geleceğe aktarılacağı bir plan çalışması yapmaya gayret ettik. Amacımız, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında hepimizin yaşamaktan onur ve mutluluk duyduğu Başkent’i daha kimlikli bir hale getirmek. Ancak böylesine nitelikli bir alanı koruyarak, geleceğe taşıyarak Ankara’yı kimlikli yaşanabilecek bir kent haline getiririz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
BÖLGEDEKİ OTOPARK VE TRAFİK SORUNU DA DİLE GETİRİLDİ
AKK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, AKK Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi’nin çalışmalarına değinerek, ABB ile ‘Ortak Akıl’ ile kent için çalışmaların önemli olduğunun altını çizdi.