Vitamin Eksikliği Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Vücudun tüm fonksiyonlarının yerine getirilmesinde vitaminlerin büyük görevi vardır. Vitamin eksikliği belirtileri sonucu bağışıklık sistemi başta olmak üzere, kansızlık gibi çok farklı hastalıklar meydana gelebilir.
Vücudun tüm fonksiyonlarının yerine getirilmesinde vitaminlerin büyük görevi vardır. Vitamin eksikliği belirtileri sonucu bağışıklık sistemi başta olmak üzere, kansızlık gibi çok farklı hastalıklar meydana gelebilir. Vitamin eksikliği oluşmaması için yapılması gerekenlerin başında dengeli ve yeterli beslenmek gelmektedir. Dengeli beslenme yolu ile yeterli miktarda alınamayan vitaminlerin ise, takviye edici vitamin ilaçları ile temin edilmesi gerekir.
Vitamin eksikliğinde oluşan belirtiler nelerdir?
Vücutta farklı işlevleri bulunan vitaminlerin, vücutta yeteri miktarda bulunması gerekir. Gerekli dozda temin edilmeyen vitamin eksikliği, vücut sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Vitamin eksikliği belirtileri kişiden kişiye farklı olabilmekle birlikte genel olarak görülen belirtiler şu şekildedir:
Vücutta yorgunluk hali
Beynin enerji üretimine katkı sunan B1 vitamini vücutta eksik olduğu takdirde, kişide sürekli yorgunluk hali oluşmaktadır. Uzun süre devam eden bu yorgunluk beraberinde halsizliği de getirmektedir.
Konsantre olamama
B12 vitamini eksik olan kişiler, zihinsel bir yorgunluk hali yaşamaktadır. Zihinsel becerilerin zayıf kalması, konsantre olamama ve unutma gibi şikayetleri bulunan kişilerin B12 vitamini eksikliğini gidermesi gerekir.
Kansızlık
Çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşan kansızlığın en belirgin sebeplerinden biri de vitamin eksikliğidir. Kan hücresi üretimi sağlayan B9 vitamininin vücutta eksik olması sonucu anemi yani kansızlık oluşmaktadır.
Görme bozuklukları
Gözler ve görme için son derece önemli olan A vitamini, vücutta eksik olduğu takdirde görme bozuklukları yaşanabilir. A vitamini eksikliği sonucu, göz kuruması ve gece körlüğü gibi yaşamsal sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Vücutta morluklar
C vitamini eksik olan kişilerin vücut dokularını yenilemesi ve hasar gören hücrelerin kendini yenilemesi daha uzun zaman alır. Bu yüzden C vitamini eksikliği olan kişilerin vücudunda deri üzerinde kırmızı ve mavi renkte morluklar oluşur. Vitamin eksikliği belirtileri arasında yer alan bu şikayetleri taşıyan kişilerin C vitaminini kontrol ettirmesi ve takviye etmesi gerekmektedir.
Deri hastalıkları
B6 vitamini eksik olduğu takdirde deri hastalıkları daha fazla meydana gelir. En belirgin deri hastalıkların başında da egzama, dudak ve dilde çatlama görülüyor.
Eklem ağrıları
Toplumun büyük kesiminde eklem ağrısı şikayeti yaşanmaktadır. Farklı sebepleri de bulunan eklem ağrılarının temel tetikleyicisi D vitamini eksikliğidir. Kemik gelişimi için faydalı olan D vitamini vücutta eksik olduğu zaman vücudun tamamında eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler meydana gelir.
Saç dökülmesi
Saç dökülmesi, erkekler kadar kadınlarında en fazla şikayetçi oldukları konulardan biridir. Saç ve tırnaklarda görülen sorunlar genellikle B7 vitamini eksikliği ile oluşmaktadır. Vücudunda B7 vitamini eksik olan kişilerde saç dökülmesi, kepek oluşumu, tırnaklarda kırılma ve tırnak üzerinde leke oluşumu gibi çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir.
Durmayan kanamalar
K vitamini eksikliğinin en belirgin sonuçlarından biri vücudun çeşitli yerlerinde nedensiz meydana gelen kanamalardır. K vitamini eksikliğinde idrardan kan gelmesi, regl kanamalarının uzun sürmesi, sebepsiz şekilde burnun kanaması gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Durdurulamayan kanamalar vücudun kansız kalmasına ve ciddi sorunlara da neden olmaktadır.
Kaslarda güçsüzlük
Kas zayıflığı yaşayan kişiler, günlük rutin işlerini yerine getirirken dahi zorluk çekerler. Kasların gücünü kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bu durum E vitaminin yeteri miktarda vücutta bulunmamasının bir nedenidir. Tedavi edilmeyen E vitamini eksikliği sonucu denge kaybı da yaşanabilmekte ve kişiler düzgün bir şekilde yürümekte ve ayakta durmakta zorluk çekmektedir.
Vitaminler nasıl temin edilmeli?
Yukarıda da saydığımız gibi vücudun sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi için çok fazla vitamine ihtiyacı vardır. Bu vitaminlerin bir çoğu doğru beslenme ile temin edilebilir. Bunun için tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve ihtiyacımız olan vitamin içerikli gıdaların tüketilmesi gerekir. Vitamin bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş ve tahıl ürünleri, meyve, et ve balık gibi gıdaları tüketmek gerekir. Yine özellikle D vitamini eksikliğinden kurtulmanın en güzel yollarından biri de bol bol güneş ışığından yararlanmaktır.
Vitamin eksikliği olanlar ne yapmalı?
Vitamin eksikliği belirtileri yaşayan kişilerin öncelikli olarak bir sağlık kuruluşuna giderek doktora muayene olması gerekmektedir. Yapılacak tetkiklerin sonucu, gerekli tedavi sürecine başlanır. Bazı vitaminlerin eksikliklerinin giderilmemesi sonucu ortaya çıkan hastalıklar, ilerleyen zamanlarda tedavi edilmesi daha zor bir hale gelebilmektedir.
Vitamin eksikliğine bağlı rahatsızlık yaşayan kişilerin bunu tedavi ettirmek için harekete geçmesi, gıdalar yolu ile temin edilemeyen vitaminler için doktor gözetiminde takviye edici vitamin ilaçları kullanılması gerekmektedir.