ASKİ'den Ankara'ya 500 Milyon Dolarlık Yatırım

ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankara’nın su geleceğini güvence altına alacak yaklaşık 500 milyon dolarlık 3 dev yatırım projesi ile Başkent’in altyapısında yeni bir dönemin kapısını açıyor.

Gündem Yayın: 19 Ağustos 2026 - Çarşamba - Güncelleme: 19.08.2026 21:42:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
273 okunma
Takip EtGoogle News

ASKİ Genel Müdürlüğü’nün yatırım programında yer alan Ankara Merkezi (Tatlar) Atıksu Arıtma Tesisi, Güdül-Beypazarı-Ayaş-Çayırhan (Nallıhan) İçmesuyu Temin ve Ankara Metropolkent Su Kayıpları Azaltılması projelerinin tamamı uzun vadeli uluslararası finansmanla gerçekleştirilecek. Yaklaşık 500 milyon dolarlık toplam yatırım büyüklüğüne sahip projelerin uygulama ve yapım süreçleri de uluslararası ölçeklere uygun olacak. Ankara’ya uzun ömürlü, sürdürülebilir ve güçlü bir altyapı kazandırılacak.

YAVAŞ: “BAŞKENTİMİZE HAYIRLI OLSUN”

3 dev proje için uzun vadeli dış finansman onayını aldıklarını belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 3 büyük projemiz için yaklaşık 500 milyon dolarlık uzun vadeli dış finansman onayını aldık.

Bu kaynakla;

-Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’ne 306,3 milyon dolar,

-Güdül, Beypazarı, Ayaş ve Çayırhan’ın içme suyu yatırımlarına 90 milyon dolar,

-Ankara genelinde su kayıp ve kaçaklarının azaltılmasına 84,4 milyon dolar yatırım yapacağız. Başkentimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

GELECEK YILLARA GÖRE PLANLANDI

2054 Ankara Master Planı doğrultusunda hazırlanan ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan yatırımlarla;  Ankara’nın içme suyu güvenliğinin güçlendirilmesi, su kayıplarının azaltılması, atıksu arıtma kapasitesinin artırılması ve arıtılmış suyun yeniden kullanılması hedefleniyor.

Ankara’nın yalnızca bugünkü ihtiyaçlarını değil, gelecek yıllardaki nüfus artışını, iklim değişikliğinin etkilerini ve su kaynakları üzerindeki artan baskıyı dikkate alan projeler, Başkent’in altyapısında da yeni bir dönemin kapısını açacak.

TATLAR’DA DEV DÖNÜŞÜM: KAPASİTE 1 MİLYON 350 BİN METREKÜPE ÇIKACAK

Yatırım hamlesinin en büyük ayaklarından birini Türkiye’nin en büyük atıksu arıtma tesisi olan Ankara Merkezi (Tatlar) Atıksu Arıtma Tesisi oluşturuyor.

Halihazırda günlük 765 bin metreküp kapasiteyle çalışan tesisin kapasitesi gerçekleştirilecek yatırımla birlikte günlük 1 milyon 350 bin metreküpe çıkarılacak ve tesis ileri biyolojik arıtma sistemine dönüştürülecek. Proje, yalnızca kapasite artışıyla sınırlı kalmayacak; arıtılmış su yeniden kazanılarak 10 bin hektarlık tarım alanının sulanmasında kullanılacak. Tesisin elektrik ihtiyacının karşılanmasında ise güneş enerjisinden yararlanılacak. Ayrıca Ankara Çayı’nın ve devamında Sakarya Nehri’nin su kalitesinin iyileştirilmesine önemli katkı sağlanacak.

Kapasitesi, ileri arıtma teknolojisi, suyun yeniden kullanımı ve yenilenebilir enerji bileşenleriyle Tatlar Projesi’nin, dünyanın önemli çevre ve altyapı yatırımlarından biri olması hedefleniyor.

87 YERLEŞİMİN İÇME SUYU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

ASKİ’nin bir diğer dev yatırımı olan Güdül-Beypazarı-Ayaş-Çayırhan (Nallıhan) İçmesuyu Temin Projesi ile geniş bir coğrafyada yaşanan içme suyu yetersizliği ve su kalitesine ilişkin sorunlara uzun vadeli çözüm getirilecek. Proje kapsamında; Beypazarı, Ayaş ve Güdül ilçe merkezleri, Çayırhan Beldesi ile 83 bağlı mahalleden oluşan toplam 87 yerleşim yerinin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacı bütüncül bir sistemle çözüme kavuşturulacak.

Yapılacak iletim hatlarının uzunluğu, kapsadığı alan ve yerleşim yeri sayısıyla proje; Türkiye’nin en büyük içmesuyu temin projesi olma özelliğini taşıyor.

SU KAYIPLARINDA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK PROJE

Üçüncü stratejik yatırım olan Ankara Metropolkent Su Kayıpları Azaltılması Projesi ile Başkent’in en değerli kaynaklarından biri olan suyun daha etkin ve verimli kullanılması hedefleniyor.

2054 Ankara Master Planı kapsamında gerçekleştirilen nüfus tahminleri ve hizmet alanındaki su kayıp-kaçak oranlarının belirlenmesi sonucunda hazırlanan proje; Türkiye’de belediyeler açısından su kayıpları konusunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na dış kredili olarak alınan ilk ve tek proje olma özelliğini taşıyor.

Proje ile yalnızca şebekedeki fiziki su kayıpları azaltılmayacak ayrıca Ankara’nın uzun vadeli su arz güvenliği, iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı, enerji verimliliği ve hizmet sürekliliği de güçlendirilecek.

ANKARA’NIN GELECEĞİNE 500 MİLYON DOLARLIK STRATEJİK YATIRIM

Toplam yatırım bedeli yaklaşık 500 milyon dolar olan üç proje; uzun vadeli uluslararası finansman modeli ve uluslararası standartlara uygun yapım süreçleriyle Ankara’nın altyapısında yeni bir dönemi başlatacak.

2054 Ankara Master Planı doğrultusunda hayata geçirilecek yatırımlarla ASKİ, günübirlik çözümler yerine Ankara’nın gelecek on yıllarını güvence altına alacak sürdürülebilir bir su yönetimi ve güçlü bir altyapı sistemi oluşturmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.