ASKİ'den 'Taşkın Yönetim Planı' Toplantısı
İklim değişikliğinin etkisi ile kentlerde su baskınlarının sıklığı ve şiddeti giderek ASKİ Genel Müdürlüğü’nde “Taşkın Yönetim Planı” toplantısı gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde, ASKİ’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, ilgili tüm paydaşları bir araya getirirken toplantıda Ankara özelinde alınacak önlemler konuşuldu. Ayrıca havza ölçeğinde taşkın riski taşıdığı öngörülen yerlere ilişkin hazırlanan “taşkın tehlike ve risk haritaları” değerlendirildi.
Can kaybının olmaması, mal kaybının ise asgari seviyeye indirilmesinin hedeflendiği sunuma ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay başkanlık etti. Toplantıda ASKİ’yi temsilen Genel Müdür Yardımcıları Yılmaz Şengül ve Oktay Başkaya ile daire başkanları da hazır bulundu.
YEŞİL ALAN VURGUSU
Toplantıda konuşan ASKİ Genel Müdürü Akçay, taşkınların felakete dönüşmesinde yanlış yapılaşma ve imar planlarının rolünün büyük olduğunu vurgulayarak, 'İmar planı çalışmalarında derelerde akış yatağını bozacak faaliyetlerin yapılamayacağı hususu net bir şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca taşkın koruma alanı olarak belirlenen alanların da imar kanununda yeşil alan olarak bırakılması maddesinin temel yasada açıkça bulunması elzemdir'' dedi.
“GELECEKTE YAŞANABİLECEK FELAKETLERİ ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Konuşmasında Ankara’da taşkınların önlenmesine ilişkin çalışmaların tarihçesini anlatan Akçay, afet ve kriz yönetiminde görev dağılımının önemini vurguladı. Akçay, ‘’Gelecekte yaşanabilecek felaketleri önlemek için iş birliğini önemseyerek çalışıyoruz. Taşkın yönetimi konusunda kurum ve kuruluşlarının görev ve sorumluluklarının tam olarak belirlenmesi, sınırlarının tam olarak çizilmesi, gerekli koordinasyonun sağlanması açısından hayati önem taşıyor” diye konuştu.