BELPLAS'tan Sürdürülebilir Geri Dönüşüm Modeli
Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ, çevre dostu geri dönüşüm projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.

Kent genelinde bulunan kuruyan, budanan, devrilen veya böceklenen ağaçlar ile bu ağaçlara ait dal, çalı ve kuru organik atıklar işlenmek amacıyla toplanıyor. Zarar görmüş kuruyan ağaçların gövdeleri Kahramankazan’da bulunan Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’nde işlenerek pelet yakıtına, dal ve çalı gibi kuru organik atıklar ise kedi kumuna dönüştürülüyor.
AĞAÇ GÖVDELERİ YAKITA DÖNÜŞÜYOR
Büyükşehir Belediyesine ait Sıfır Atık Yeşil Dönüşüm Tesisi’nde çevreci olması, yanma süresi ve sağladığı enerji bakımından verimli yakıtlar arasında ön plana çıkan pelet üretimi gerçekleştiriliyor.
Başkent genelinde zarar gören ve kesilmek zorunda kalınan ağaç gövdelerinin tesise getirilmesiyle başlayan dönüşüm süreci, tomrukların öğütülmesiyle devam ediyor. Elde edilen öğütülmüş parçalar, kurutulmasının ardından sıkıştırılarak pelet yakıtı hâline getiriliyor.
TÜM ORGANİK ATIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR
Kereste ve tomruk özelliği taşımayan dal, ağaç kabuğu, çalı gibi organik ağaç atıkları da geri dönüşüm sürecine katılıyor.
Bu parçalar da pelet yakıtı elde edilmesi için gereken aynı süreçlerden geçiyor. Ancak bu materyaller düşük kalorili olduğu için yakıt olarak değil organik kedi kumu şeklinde değerlendiriliyor. Bu sayede hem atıkların doğaya zarar vermesi önleniyor hem de sürdürülebilir bir geri dönüşüm modeli oluşturuluyor.