Hakan Akçam: 30 Yıllık Binalar Yıkılacak mı?
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 30 yıl ve üzeri binaların yıkılıp yıkılmayacağı ile ilgili açıklama yaptı.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 30 yıl ve üzeri binaların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yıkılması ile yaşanacak olan kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde riski yapıların varlığına dikkat çeken ATEM Başkanı Hakan Akçam, Türkiye genelinde yaklaşık 6.5 milyon konutun doğal afete karşı güvenli olmadığı gerçeğinin gözardı edilmeden kentsel dönüşüm hamlesi gerektiğini ifade etti.
“TÜRKİYE YAŞLI BİNA CENNETİ”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında 10 yılda 3.3 milyon riskli konutun dönüşümü tamamladığını bildiren ATEM Başkanı Hakan Akçam, 59 ilde yaklaşık 276 alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının devam etmesinin de sevindirici olduğunu ancak yaşlı binaları düşününce bu dönüşümün çok acilen hızlandırılmasını ve Türkiye’nin yaşlı bina cennetinden kurtarılmasını ümit ediyoruz.”
“YARISI BİZDEN UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILMALI”
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, İstanbul'da uygulanan yarısı bizden kampanyasının da tüm yurt sathına yayılmasının çok daha doğru olacağını ifade etti. Akçam, Bakanlığın kentsel dönüşüm hamlesiyle birlikte 30 yıllık binaların yıkılmasına karar vermesinin çok doğru karar olduğunu ancak yeni binaların da depreme dayanıklılığının iyi kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Akçam, binaların depreme dayanıklı olmasını sağlayan üç önemli faktörün ise demir, beton ve zemin olduğunu bildirerek şöyle konuştu:
“Şu anda yürürlükte olan bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı 75-100 yıl ayakta kalabilir. Ayrıca 1970’li yıllarda sağlam bir yapı yapıldıysa o da 75-100 yıl ayakta kalabilir. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır.”