MİM-DER'den Müteahhitlere İnşaat Demiri Uyarısı
Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, İnşaat Demiri İzleme Sistemi’nin 2024 yılı başı itibariyle uygulamaya gireceğini belirterek inşaat müteahhitlerini uyardı.
Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, İnşaat Demiri İzleme Sistemi’nin 2024 yılı başı itibariyle uygulamaya gireceğini belirterek, “İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olacak. Müteahhitlerimiz sisteme uyum sağlamaları için bu sürenin altı ay daha uzatılmasında fayda bulunmaktadır” dedi.
İnşaat demirinde takip sistemi uygulamasının yılbaşından itibaren hayata geçirileceğini ifade eden Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Deprem bölgesinde olmamız sebebiyle inşaatın her aşaması son derece önemli hale geldi. İnşaatın kalitesi açısından da demir son derece önemlidir. İnşaat demirinin takibi noktasında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) geliştirildi. Bu sistemle, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, özel etiket veya işaretle kimliklendirilmesi sağlanacaktır. Sistem yerinde ve denetim açısından olumludur” ifadelerini kullandı. Can açıklamasında şu hususların üzerinde durdu:
TÜM MÜTEAHHİTLERİMİZ KAYIT OLMAK ZORUNDA
“Takip sistemi ile 4708 sayılı Kanunda yer alan yapı müteahhitlerimiz dâhil tüm teslim aşamaları ile laboratuvar test süreçleri de dâhil olmak üzere uygulamalarla izlenmesi, ilgili bilgi sistemlerine veri aktarılması ve denetim cihazları ile saha denetimi sağlayacaktır. Bu sayede kalitesiz inşaat demiri noktasında müteahhitlerimiz zan altında kalmayacaktır. Kimliği olan bu demiri kullanan müteahhitlerimizin sorumlulukları da olmayacaktır. Böylece demir piyasasının da denetimi sağlanacaktır. Bu arada İDİS’e tüm müteahhitlerimiz kayıt olması gerekmektedir. İnşaat Demiri İzleme Sistemi, inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, nakliyeci, yapı müteahhidi, yapı denetim kuruluşları gibi ilgili sektörde faaliyet gösteren tüm mükellefleri ilgilendirmektedir.”
İNŞAAT DEMİRİNİN HER AŞAMASI KONTROL EDİLECEK
Sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren MİMDER Başkanı Hamza Can, “İDİS'e kayıt yaptıran firmalara ait her bir inşaat demirinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar testleri için alınan inşaat demiri örneklerinin işaretlenmesi, etiketlenmesi zorunludur. Yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için yurt içinde bulunan üretim tesislerinde, inşaat demiri ithalatı yapan firmalar için Darphane tarafında belirlenecek noktalarda, ilgili ürünler üzerine işaretleme/etiketleme uygulaması yapılacaktır. 7214.20 grubunda tanımlanan yuvarlak çubuk ürünleri kapsam dâhilindedir” şeklinde konuştu.
SÜRE UZATILMALI
İDİS’in uygulamaya geçmesiyle birlikte kapsam dışında hiçbir inşaat demirinin kullanılamayacağını belirten Hamza Can, “İnşaat demiri üretenler, ithal edenler, ihraç edenler, toptancılar, bayiler, tüccarlar ve yapı müteahhitleri gibi sektör mükelleflerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunludur. Stoklarında işaret/etiket olmayan inşaat demiri bulunduranlar, üretici ve/veya ithalatçılar 01/01/2024 tarihinden itibaren, diğer mükellefler ise 31/01/2024 tarihinden sonra bu stokları satışa çıkaramazlar. Sistem oldukça yerindedir fakat stokların eritilmesi ve sistemi uyum açısından bu sürenin en az altı ay uzatılmasında yarar vardır” diyerek açıklamasını tamamladı.