Topuk Çatlaklarını İhmal Etmeyin !
Her bireyin yaşayabileceği türden bir problem olan topuk çatlakları, hayati tehlikeye yol açmadığından çoğu zaman ihmal edilerek tedavi için geç kalınmaktadır.
Estetik açıdan olumsuz bir görünüm ortaya çıkaran topuk çatlakları, sertleşerek ciddi boyutlara ulaştığında ağrılı olmaktadır. İlk aşamada topuk çatlaklarını tedavi etmek son derece basitken ciddi boyutlara ulaştığında daha kapsamlı tedavilerin uygulanması gerekir. Topuk çatlaklarını ihmal ettiğiniz takdirde yaşam standartlarınızı düşüren sonuçlar ortaya çıkabilir. Yaygın bir şekilde görülen topuk çatlakları hakkında merak edilenleri sizinle paylaşıyoruz.
Her yıl milyonlarca kişi internet araçları üzerinden sağlık araması gerçekleştirirken doğru sonuçlara ulaşanların sayısı çok azdır. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak istemenize rağmen size en uygun doktoru bulmakta zorlanıyorsanız vakit kaybetmeden Medyland’ı keşfedin.
Online randevu platformu Medyland, topuk çatlakları tedavisi İstanbul ya da batık tırnak İstanbul gibi bölgesel aramalarınızda size en yakın ve en uygun doktorları listelemektedir. Medyland’ın kullanıcı dostu arayüzü sayesinde alanında en çok tercih edilen doktorları listeleyebilir, uzmanlıklarını inceleyebilir ve vakit kaybetmeden randevu alabilirsiniz. Üstelik Medyland ile randevu alarak hiçbir ücret ödemezsiniz!
Topuk Çatlakları Neden Olur?
Topuk çatlakları, toplumda yaygın şekilde görülen problemlerdendir. Çeşitli yaşam tarzlarının benimsenmesi veya yanlış ayakkabı tercihi gibi nedenlerden dolayı sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Topuk çatlaklarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
· Ayak altlarında yaşanan kuruluk, ayak bakımının ihmal edilmesi,
· Uzun süre ayakta beklemek,
· Yanlış ayak basma pozisyonları,
· Genetik eğilim,
· Bölge ikliminin getirdiği kuruluk,
· Arka tarafı açık olan ayakkabıların giyilmesi,
· Aşırı kiloya bağlı olarak vücut ağırlığının topuk bölgesinde basınç oluşturması,
· Ayak sürtünmesi,
· Yaşlanma.
Bazı hastalıklar, en sık karşılaşılan ayak sağlığı problemlerinden olan topuk çatlaklarına yol açabilmektedir. Bunlar obezite, anemiler, egzama, diyabet ve tiroit hastalıkları olarak sıralanmaktadır.
Topuk Çatlakları Çeşitleri Nelerdir?
Topuk çatlakları, hafif ve ileri düzey olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Hafif düzey, topuk çatlaklarının ilk ortaya çıktığı aşamadır. Bu aşamada ciddi problemler görülmediği için çoğu zaman dikkate alınmamaktadır. Tedavi edilmediği takdirde ileri düzey topuk çatlakları yaşanır. İleri düzey topuk çatlakları için mutlaka tıbbi destek alınmalıdır. Hafif düzey topuk çatlaklarında düzenli bakım ile başarı elde etmek mümkündür ancak ileri düzeyde zaman kaybetmeden tedavi olunmalıdır.
Topuk Çatlakları Tedavisi
Çatlak probleminin yaşandığı topuk bölgesinde nasırlaşmış tabaka oluşmaya başlar. Topuk çatlakları tedavisinin ilk aşamasında ilk olarak nasırlaşmış tabaka alınır. Ardından bakım gerçekleştirerek tedavi sonlandırılır.
· Topuk çatlaklarının kronikleşmemesi için ayak bakımının rutin şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Nemlendirici kremlerden kullanılarak çatlak probleminin görüldüğü bölgenin bakımı yapılabilir. Su bazlı kremler topuk çatlakları tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir.
Topuk Çatlakları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Topuk çatlakları ciddi boyutlara ulaştığında kişinin yürümesini zorlaştırabilmektedir. Mikroorganizmalar, tedavi edilmeyen çatlaklardan vücut içine doğru daha hızlı geçiş yapabilmektedir. Zararlı mikroorganizmalar ise enfeksiyona neden olabilir.
Nasırlı bölgenin kapsamı artar ise sinir uçları açığa çıkabilir. Kişi, yürüme esnasında dahi şiddetli ağrılar ile karşı karşıya kalabilir.
Topuk çatlaklarının bir diğer olumsuz tarafı ise estetik görünümü bozmasıdır. Sorundan şikayetçi olan bireyler, başka insanların bulunduğu sahil gibi alanlarda çıplak ayakla dolaşmak istemeyebilir. Bu durum kişinin özgüvenini düşürebilir, yaşamını kısıtlayabilir.
Topuk Çatlakları Nasıl Önlenir?
Topuk çatlakları ile karşılaşma riskini azaltmak için aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekir:
· Yaz mevsiminin ve kuru havanın etkili olduğu bölgelerde topuk çatlakları ile karşılaşma oranı daha yüksektir. Bu nedenle sıcak ve kuru havanın etkili olduğu bölgelerde yaşayan kişiler rutin ayak bakımına daha fazla önem vermelidir.
· Yaz aylarında sandalet ve terlik giyilmesi çatlak oluşumuna yol açan bir diğer faktördür. Terlik ve sandalet ile mümkün olduğu kadar az yürünmelidir. Rahat ayakkabılar giymeniz topuk çatlakları riskini azaltacaktır. Uygun ve kaliteli bir ayakkabı seçerek ya da kaliteli tabanlıklar kullanarak riskten uzaklaşabilirsiniz.
· Çıplak ayaklar ile yürümekten kaçının.
· Ayaklarınızı nemli bırakmayın, mümkün olduğu kadar kuru olmasını sağlayın. Nemli ayaklarda zaman içerisinde enfeksiyon oluşumu görülebilir.
· Su toplaması, şişme, deri sertleşmesi, kızarıklık ve ağrı gibi topuk çatlağı belirtilerini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurun. Topuk çatlakları erken dönemde kolaylıkla tedavi edilebilir.
Topuk Çatlakları Tedavisi İçin Hangi Doktora Başvurmalıyım?
Topuk çatlakları için Podologlara başvurulmalıdır. Ayak bakımı ve sağlığının korunması amacıyla sağlık hizmeti veren Podologlar, teşhis ve tedavi sürecinin başarılı şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır. Topuk çatlakları tedavi edilmediğinde ciddi problemlere zemin hazırlayabileceği için mutlaka kapsamlı bir muayenenin yapılması gerekir. Uygulanan tetkiklerin ardından topuk çatlaklarına müdahale edilebilmektedir.
Topuk çatlakları tedavisinden yararlanmak istemenize rağmen size en yakın ve en uygun uzmanları bulmakta zorlanıyorsanız vakit kaybetmeden Medyland platformunu ziyaret edin. Online randevu platformu Medyland, Türkiye’nin dört bir yanındaki doktorları, klinikleri ve hastaneleri tek bir çatı altında toplayarak sizinle buluşturmaktadır. Medyland ile size en yakın ve en uygun doktoru bularak hızlı şekilde randevu alabilirsiniz.