Veraset Sistemi Nedir? Ne Anlama Gelir?
Arapça kökenli bir sözcük olarak karşımıza çıkan veraset, irs kökünden türemiştir. İrs, soy manasına gelen veraset, miras bırakmak anlamındadır.

Peki, veraset sistemi nedir? Müsadere sistemi nedir? Konuyla ilgili bilinmesi gerekenlere göz atalım.
Veraset Sistemi Nedir?
Kısaca veraset sistemi, ülkeyi yönetme hakkının kuşaktan kuşağa aktarılmasına denir. İslamiyet’ten önceki Türk devlerinde yaygın bir sistemdi. On üçüncü yüzyıldan itibaren de Osmanlı’da uygulanmaya başlanmıştır.
Veraset sistemi nedir diyenler için şu bilgilerden de bahsedelim: Tahttan indirilen veya ölen padişah yerine, kendisinin oğullarından birinin başa geçmesi durumudur. Bu sistemde nesep birliği oldukça önemlidir. Nesep birliği de kan bağını ifade eder. Osmanlı’nın kuruluşu olan 1299’dan yıkılışına dek bu sistem sürdürülmüştür. Fakat bazı padişahlar devletin bekasını öner sürmüş ve sistemde köklü değişiklikler yapmışlardır.
Müsadere Sistemi Nedir?
Tarihle ilgili öne çıkan sorulardan biri de müsadere sistemi nedir olur. Osmanlı, yapısı gereği özel mülkiyet kavramına çok fazla müsaade etmeyen bir politika gütmüştür. Bu yüzden de pek çok sadrazam ve paşa müsadere usulü uygulamıştır.
Müsadere sistemi, haksız kazanç elde ettiği düşünülen kişilere yapılan bir çeşit alı koyma işlemi şeklinde bilinmektedir. İlgili işlem pek çok araştırmacıyı ve yazarı ikilemde bırakır. Ancak genel manada uzun süreli başarılı olan bir sistem olarak dikkat çekmektedir. Osmanlı’da ilk müsadere sistemi Fatih Sultan Mehmet döneminde gerçekleşmiştir.