Emlakçılar Odası Arabuluculukta İlk Adımı Attı
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, TBMM’de kabul edilen arabuluculuğa ilişkin düzenlemeleri değerlendirirken, “Oda olarak arabuluculukta ilk adımı atmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan 7. Yargı paketindeki arabuluculuğa ilişkin yeni düzenlemelerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunurken, “Oda olarak arabuluculukta ilk adımı atmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Düzenlemelerle artık mahkemelere gitmeden uyuşmazlıkların arabuluculuk ile çözülebileceğine dikkat çeken Oda Başkanı Akçam, “Yaygınlaşan arabuluculuk sayesinde kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyeti ve kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, dava şartı arabuluculuk kapsamına alınmıştır. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması şartı aranacak.” diye konuştu.
'İLK ADIMI ATMANIN GURURU'
Emlak sektöründe arabuluculuk ile ilgili Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak bir program düzenlediklerine ve oda bünyesinde de arabuluculuk ekibi kurduklarına dikkat çeken Akçam, sektörel arabuluculuğun Türkiye’de ilk adımı olan “Emlak Sektöründe Arabuluculuk” olgusunu geliştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
Akçam, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak, Av. Arabulucu Yakup Erikel, Av. Arabulucu İlhan Yetişgin, Av. Arabulucu Kürşat Karacabey, Av. Arabulucu Celal Kaşak ile bir araya gelerek, birlikte ilk adımını attıkları, hukuka ve emlak sektörüne hizmet edecek arabuluculuk faaliyetinin kapsamını daha da geliştireceklerini ifade etti.
'HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN'
Akçam, arabuluculuğa ilişkin yeni düzenlemelerin hayırlı olmasını dileyerek, şöyle devam etti: “Ticari davalarda itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının dava şartının arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenlenmiştir. Gayrimenkul hukukunda taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar ise ihtiyari arabuluculuğa uygun hale getirilmiştir.
Ayrıca arabuluculuğa ilişkin uluslararası Singapur Sözleşmesi'nin iç hukukumuza uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler kapsamında ticari uyuşmazlıklar bakımından taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, ‘icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın' ilam niteliğinde belge sayılacağı düzenlenmiştir.
Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında yılda 126 bin dosyayı arabulucu çözecek. Bu uyuşmazlıklarda, 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Arabuluculuk görüşmeleri en fazla 4 hafta sürecek, anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek. Artık mahkemelere gitmeden uyuşmazlıkları, yaygınlaşan arabuluculuk ile çözebiliriz.”