07 Ekim 2024 - Pazartesi

UYULMASI GEREKLİ 10 KURAL!

Bir kimse, şu 10 şeyi, kendine farz bilmedikçe, tam verâ sâhibi olamaz: Emirleri yapıp yasak edilen şeylerden sakınmaya takva; şüpheli şeylerden de sakınmaya verâ denir.

Yazar - Süleyman Göksu
Okuma Süresi: 2 dk.
82 okunma
Süleyman Göksu

Süleyman Göksu

-
Google News

İslâm âlimleri buyurdular ki: 
Bir kimse, şu 10 şeyi, kendine farz bilmedikçe, tam verâ sâhibi olamaz: Emirleri yapıp yasak edilen şeylerden sakınmaya takva; şüpheli şeylerden de sakınmaya verâ denir. Büyük âlim ve veli İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: “Dünyada felaketlerden, âhırette azaptan kurtulmak için iki şey gerekir. Emirlere sarılmak ve yasaklardan sakınmak!”
1- Gıybet etmemeli: Gıybet, bir kimsenin gizli bir kusurunu, arkasından söylemektir. Gıybet etmek ve dinlemek, günahtır.
2-Mü’minlere sûizan etmemeli, kötü bilmemeli: Sûizan, Müslümanlar hakkında kötü zanda bulunmaktır, çok büyük günahtır.
3-Kimse ile alay etmemeli: Vakti boşa harcamak, insanlarla alay etmek insanın kıymetini düşürür ve gıybete sebep olur.
4-Harama bakmamalı: Kalb, göze tâbidir. Gözler haramdan sakınmazsa, kalbi korumak güç olur.
5-Doğru söylemeli: Dört şey, güzel hasletlerdendir; doğru söz, doğru iş, samimi dostluk, emânete riâyet etmek.
6-Kibirli olmamalı: Kendini beğenmemeli. Bunun için, Allahü teâlânın, kendisine yaptığı ihsânları, nîmetleri düşünmelidir.
7-Malını helâl yere sarf etmeli, haram yerlere harcamamalı: Hayırlı mal, Allahü teâlânın yolunda harcanır.
8-Nefsi, keyfi için, mevki makam istemeyip, buraları, Allahü tealanın rızâsını kazanmak ve insanlara hizmet yeri bilmeli: Makam ve mevkiyi, iyilik yapmak, Allah rızâsını kazanmak, O’nun kullarına faydalı olmak, onlara hizmet etmek için istemelidir.
9-Beş vakit namazı, vaktinde kılmayı birinci vazîfe bilmeli: Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: (Namazlarını, vakitleri gelince hemen kılanlardan Allahü teâlâ râzı olur.) 
10-Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği îmân ve işleri iyi öğrenip, kendini bunlara uydurmalı: Bu bilgiler dört mezhep âlimlerinin yazdığı ilmihâl kitaplarından öğrenilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.