19 Haziran 2023 - Pazartesi

BABALARIMIZIN GÜNÜ KUTLU OLSUN

Peygamber efendimiz (S.A.V in); “Baba cennetin orta kapısıdır.

Yazar - Yalçın Topçu
Okuma Süresi: 4 dk.
1246 okunma
Yalçın Topçu

Yalçın Topçu

-
Google News

Peygamber efendimiz (S.A.V in); “Baba cennetin orta kapısıdır. Dilersen bu kapıyı terk et, dilersen muhafaza et." hadisi şerifinin gereğini kahir ekseriyetle yüzyıllardır bir gün değil her gün yerine getiren büyük bir medeniyetin mensuplarıyız.

Peygamberimizden nice nice sonraları, ABD iç savaşı gazisinin kızı olan Dodd’un annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyüten babasının doğum gününün, anneler gününün kutlandığı gibi ‘Babalar Günü’ olarak kutlanması için başlattığı çalışmalar sonucunda, 1972 de Nixon'ın imzasıyla yasal olarak ABD'de resmi tatil olarak ilan edilmiş, bu günde dünyanın bir çok ülkesinde her yıl haziran ayının üçüncü pazarı Babalar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.

Allah'ın emri, peygamber efendimizin hadisleriyle kesinlik kazanmış olan anne ve babaya karşı saygıyı, sevgiyi ifade eden özel bir günün tayin edilmiş olması, kim veya kimler tarafından belirlenmiş olursa olsun, Allah’ın birliğine, peygamberimizin risaletine aykırılığı ve isyanı taşımıyor, sevgiyi ve hediyeleşmeyi, aile birliğini pekiştiriyor ise kutlanmasında pek tabii ki bir sakınca yoktur.

Yeter ki, bu güne mahsus olan kutlamalar da israf, içki, kumar vs. gibi haram olan, aynı zamanda aile birliğinin ve dirliğinin zararına olacak faaliyetlere vesile teşkil etmesin!.

Milletimizin kadim kültüründe baba evlat için gölgesine sığınılacak ulu bir çınar, sırtını yaslayacağı koca bir dağ olup, rızası kazanıldığı takdirde de her iki dünyasını abad edecek varlık vesilesidir.

Bir evladın babasına vereceği en güzel ve en anlamlı hediye, ailesine, milletine ve devletine hayırlı hizmetler yapan bir insan olmaktır.

Milletçe varlığımızın temel taşı olan ailenin direği olan babalarımız, bizlere hayatın anlamını, zorluklarla başa çıkmayı, kederi ve sevinci paylaşmayı öğreten ve ailemizin koruyucusu olan, daha çok kaybedildiğinde kıymeti daha iyi anlaşılan en değerli varlıklarımızdır. 

Babalar, hayatları boyunca bizlere güç veren, şefkat ve sevgilerini yüzden gösteremeseler de kalpten asla esirgemeyen, geleceğe hazırlanmamızda ve hayata atılmamız da önemli bir yere sahip hayat koçlarımızdır.

Onların tek derdi bizler için iyi bir gelecek hazırlamak, başarılarımızla gururlanmak, vatana, millete ve ailemize faydalı bir insan olduğumuzu görebilmektir. 

Bunun için varlık sebebimiz olan babalarımızı, sadece yılda bir gün değil, her an ve her gün hatırlayıp saygıyla ve sevgiyle hayatı paylaşıp vakit geçirmeli, ebedi hayata irtihal etmiş olanları da dualarla ve Fatiha’larla minnetle ve şükranla yad etmeliyiz.

 

“Eve dönmez bir akşam;

Ve gün yüzlü çocuğu, Sorar:

Nerede babam?

 

Bakarlar, oldu, bitti;

Gelir, derler çocuğa,

Baban attaya gitti.

 

Uzar gider bu atta;

Ve neler neler olmaz

Ve kim bilir ve hatta;

 

Bir mahşer gerisinde;

Babası döner bir gün,

Oğlunun derisinde...”

 

Diyerek “Babadan Oğula” adlı şiiriyle duygularımıza tercüman olan Sultanu'ş Şuara Necip Fazıl Kısakürek’i saygı ve rahmetle anıyorum.

Başta şehid ve gazilerimizin babaları olmak üzere, fedakarlığın, merhamet ve kahramanlığın, karşılıksız sevginin simgesi, kocaman yürekli evlatlarına gerçek babalık yapan tüm babaların Babalar Günü’nü kutluyor, sevdikleri ile birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu ve uzun bir hayat diliyorum.

Hayatımın her anında büyük emeği ve cefası olan sevgili babamla birlikte ahirete irtihal etmiş bütün babalarımıza da Cenab-ı haktan sonsuz rahmetler niyaz ediyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.