16 Eylül 2023 - Cumartesi

İLKÖĞRETİM HAFTASI

Her yıl okulların açıldığı ilk hafta İlk Öğretim Haftası olarak kutlanmaktadır. Okullarımızda eğitimin önemi ve sorunları konuşulur.

Yazar - Oyal Çevik
Okuma Süresi: 4 dk.
437 okunma
Oyal Çevik

Oyal Çevik

-
Google News
Süslü sözler söylenir ancak değişen bir şey olmaz. Söylenen herşey bir sonraki seneye kadar unutulur.
 
"Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.”  M.K.ATATÜRK. 
 
Bu sözü ile eğitime büyük önem veren ATATÜRK Bağımsızlık Savaşından sonra eğitim çalışmalarına zamanının çoğunu ayırmıştır. Savaş meydanlarında kazanılan başarının kalıcı olmasının eğitimden geçtiğini biliyordu. Bu inançla 15-21 Temmuz 1921'de Ankara'da, “Maarif Kongresi"  toplanmıştır. Sakarya Savaşı'nın en sıkıntılı bir döneminde yapılan kongre, Kurtuluş Savaşı lideri ve TBMM Başkanı Mustafa Kemal'in katılımı ile gerçekleşmiştir. 
 
Savaştan yeni çıkmış bir ulus. Okuma yazma oranı çok çok düşük. Cumhuriyeti ve Devrimleri halkın anlaması,köylülerin bilinçlenmesi hak ve hukukunu bilmeleri önemliydi. Bu amaçla Millet Mektepleri,Okuma-Yazma Kursları açıldı. Köylünün çocukları okusun diye Yatılı Okullar açıldı. Öğretmen Yetiştirme Kursları açıldı. Peşinden Köy Enstitüleri açıldı. Burada verilen eğitimler gericileri,cumhuriyet düşmanlarını huzursuz etti. Buraları kominist yuvaları olarak tanıttılar. Önce programları değiştirildi. Yetmedi kapılarına kilit vuruldu. Fiilen kapatılması DP iktidarında olmuştur. Zaten olumsuz konuşanların büyük çoğunluğu bu partide siyaset yapar olmuşlardır. 
 
(Ülkede tek parti var CHP.  DP kuranlar daha partiden ihraç edilmemiş veya istifa etmemişlerdir. Partinin getirmeye çalıştığı önemli kanunlar geçmiyordu. Sağ düşünceye sahip olanlar muhalefet ediyorlardı. Örneğin Toprak Reformu Kanunu tek parti olan CHP içinde olan kravatlı gerici M.Vekillerince meclisten geçmedi.Bizler tek parti dönemini anlatamadık. Halbuki özellikle 1940-1950 arası DP uyguladığı yanlış politikalar ülkenin bugüne gelmesinin baş nedenleridir.)
 
Peşinden Öğretmen Okulları,Eğitim Enstitüleri açılmıştır. Öğretmen Okullarının kapatılması Köy Okullarına vurulan en büyük darbedir. Öğretmenlik Mesleği her yerde tartışılır olmuştur. Ne yazık ki bu okulların kapatılarak Öğretmen Liselerine dönüştürülmesi B.Ecevit Başbakan,M.Üstündağ M.Eğitim Bakanlığı döneminde olmuştur. Yine 45 günlük kurslarla Öğretmen Yetiştirme de bu dönemin mirasıdır. İşte eğitimde geriye gidiş, başarısızlık, cumhuriyete karşı çıkışlar böyle başlamıştır. Köy okullarının kapatılması,taşımalı eğitim gibi uygulama ile öğretmenler köylerden uzaklaştırıldı. Köy İhtiyar Heyetlerinde bulunan öğretmenler artık kalmamıştı. Devlet görevlisi bir tek imam kalmıştı. Köylü böyle kimsesiz bırakılmıştı. 
 
Özetlersek ; Köy Enstitülerinin kapatılması,Öğretmen Okullarının kapatılması,Hızlandırılmış kurslarla öğretmen yetiştirilmesi,taşımalı eğitim diyerek köy okullarının kapatılarak öğretmenlerin köylerden çekilmesi büyük yanlışlardır.
 
Atatürk öğretmenlere“Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.” diyerek büyük bir görev ve sorumluluk yüklemiştir. Bu vesile ile tüm veli,öğrenci ve öğretmenlerimizin İlköğretim Haftasını kutluyorum. Hepsine sevgi,saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Yine Cumhuriyet Tarihimizde kara bir leke olarak yer alan 12 Eylül Askeri faşist darbesinin 43 yılı. Yapanları,yardımcı olanları,demokrasiye darbe yapanları kınıyorum,lanetliyorum.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.