23 Temmuz 2023 - Pazar

TÜZÜK ve PROGRAM

Partilerin yönetim biçimini ve iktidar olduğunda sorunlar ve çözümlerini, belirleyen ikilidir. Bu iki durum birbirini tamamlayan faktördür. Aynı zamanda partinin ideolojik zeminde nerede durduğunu belirlerler.

Yazar - Oyal Çevik
Okuma Süresi: 3 dk.
295 okunma
Oyal Çevik

Oyal Çevik

-
Takip EtGoogle News
Partilerin yönetim biçimini ve iktidar olduğunda sorunlar ve çözümlerini, belirleyen ikilidir. Bu iki durum birbirini tamamlayan faktördür. Aynı zamanda partinin ideolojik zeminde nerede durduğunu belirlerler. 
 
TÜZÜK: 
 
Parti ile üye arasındaki ilişkiyi,sorumlulukları,uyulması gereken kuralları ve koşulları,yönetimlerin yetkilerini,üyenin hak ve ödevlerini,yönetime katılma ve katkılarını,söz ve yetkinin dağılım biçimini belirlemektedir. Üye ne kadar söz sahibi ise tüzük de o kadar demokratiktir. Onun içindir ki tabandan gelen demokratik bir tüzük hep istenir olmuştur. Doğrudan parti ile üye bütünleşmesine yöneliktir. Üye tarafından istenen bir tüzükde;
* Demokratik bir tüzük üye haklarını,
* Parti Yönetim Kadrolarının üye ile Çarşaf listeyle seçimini,
* M.Vekilliği seçimlerine dönem sınırlamasını,
* Aktif,Pasif üye sistemini,
* Cinsiyet kotası uygulandığı için Kadın ve Gençlik olarak ayrı örgütlenmeye gerek olmadığını,
* Mutlaka yılda 2 defa Danışma Kurullarının tüzük,programdan ve ilçelerin,ilin sorunlarından kaynaklanan eksikliklerin belirlenmesi,çözümlerin konuşulacağı toplantıların yapılması,
* Üye Temel Siyasi Eğitimini de kapsayan Parti içi Eğitimin zorunlu olması esas alınmalıdır. Tüzük bu önerileri kapsamalı ve değişmelidir. 
 
PROGRAM :
 
Ülkemizin Adalet, Eğitim, Sosyal Güvenlik, Dış İlişkiler, Ekonomik sorunlarını nasıl çözeceğini,çözüm yollarını gösteren iktidar olduğunda uygulayacağını gösteren yazılı metinlerdir. CHP programları 2,3 gün süren kurultaylarda tartışılarak kabul edilmişlerdir. İlk programımız İlk Genel Başkanımız M.K.ATATÜRK'ün açıkladığı 9 Umdeye göre kaleme alınmıştır. 6 Okla temsil edilen ilkelerimiz kurultaylarımızda programlarımıza girmiştir. Yine Ortanın Solu,Sosyal Demokrasinin ilkeleri programları böyle kabul görmüştür. Değişimler bu kararlar sonrası olmuştur. Değişim İdeolojik olur. Kişi değişiklikleri değişim değildir olamaz. 1950 yılında Çok Partili Sisteme geçildiğinden bugüne ülkemiz hep sağ partiler ve sağ program ve kişilerce yönetilmiş halada yönetilmektedir. Temel özellikleri ülkeyi Küçük Amerika yapma hayaliydi. Bunu da becerdiler. Cumhuriyetle kurulan kurumlar satıldı,işlevini yitirdi. İlkelerimizden olan Devletçilik, Halkçılık,Lâiklik, dikkate alınmadı. 
 
Çağdaş laik Eğitim yerine tutucu,gerici,neoliberal eğitime önem verildi. Aydınlanmacı anlayış yerini küçük Amerika çıkarlarına göre düzenlendi. İktisat anlayışı kapitalist ekonomik programlara göre uygulandı, uygulanıyor. Üyeler olarak programımızın Cumhuriyetçilik,Halkçılık,Laiklik,Milliyetçilik(1927 Kurultay) Devletçilik,Devrimcilik(1931) 6 ok ile partimizin ilkeleri dikkate alınarak hazırlanacak programımız ülkeyi Çağdaş Medeniyet ve onun üzerine çıkmayı sağlayabiliriz. 
İşte o zaman gerçek anlamda Değişim yaşamış oluruz.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.