25 Ağustos 2023 - Cuma

KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI ve TOPLU SÖZLEŞME KANUNU

Bu kanun ile kamuda çalışan memurlar sendika kurma,üye olma, sendikal faaliyetlerde bulunma ve Toplu Görüşmelerde bulunma hakları yasal olarak kabul edilmiş oldu.

Yazar - Oyal Çevik
Okuma Süresi: 3 dk.
299 okunma
Oyal Çevik

Oyal Çevik

-
Takip EtGoogle News
KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU
SÖZLEŞME KANUNU.
 
Kanun Numarası                    : 4688
KabulTarihi                : 25/6/2001
 
Yayımlandığı Resmî Gazete   : Tarih  : 12/7/2001    Sayı  : 24460
 
Bu kanun ile kamuda çalışan memurlar sendika kurma,üye olma, sendikal faaliyetlerde bulunma ve Toplu Görüşmelerde bulunma hakları yasal olarak kabul edilmiş oldu. Bir farkla. Sadece görüşme yapılır,grev hakkı söz konusu değildir. Yasa baştan kadük çıktı. Çalışanın en büyük silahı olan üretimden gelen gücünü kullanma (grev) hakkı yok sayılınca nasıl bir sendika ve görüşme yaşanacağını bugün daha iyi görmekteyiz. Memur amirinin siyasi görüşüne göre davranış gösterir. Çünkü karşılaşacağı durumu bilir. 1950 yılından bugüne ülkemizi yöneten anlayış malumdur. Hep sağ iktidarlar yönetimde olmuşlardır. Onun için de devlet kurumlarında çalışanların büyük çoğunluğu iktidar taraflısı olmuşlardır. Sadece memur değil işçide aynı anlayışta olmuşlardır. Sendikal yapılanma farklı olmamıştır. Örneğin Türk-İş,Hak İş,Eğitim Bir Sen,Türk Eğitim Sen gibi sendikalar hep yetkili olmuşlardır. Durum böyle olunca da memurlar Toplu Görüşmelerde olumlu bir sonuç alamamıştır. Şayet anlaşma olmaz ise konu Hakem Heyyetine gider. Buranın üye yapısı belli. Devletin görevlileri çoğunlukta. Atamalarını C.Başkanı yapıyor. Buradan memur yararına bir sonuç çıkar mı? Bu görüşmelerde de farklı bir durum olmadı. Aynı kısır döngü yaşandı. Konu Hakem Heyetine taşındı. Memurun zam talepini heyet belirleyecek. Toplu Görüşmeler tam bir fiyasko ile sonuçlandı.
 
Şimdi Memur Sen Genel Başkanı Toplu Sözleşme süreçinde yaşanan başarısızlığı örtmek için neymiş bazı haklarda ve İş Kollarında kazanımlar elde edilmiş. Sadece ücret kısmında anlaşmazlık olmuş. Adama hadi ordan derler.
 
- B. Şehirlerde çalışan memurlar için kira yardımı ne durumda?
- Yine memurlara yapılmasını istediğiniz,giyim,yol,yemek ücretleri ne durumda?
- 1 dereceye gelmiş herkese 3600 ek gösterge ne durumda? (Neymiş üzerinde çalışılacak mış. Oyalama taktiği. Bir kanun maddesi konuyu hemen çözüyor neyin çalışması?
- Memura ikramiye ne durumda? 
 
Bunun gibi daha başkaları. Bu süreçte ekonomik hangi getiriyi memur ve emekli kazandı?
Memur ve Emeklisini masada savunamadınız. Şimdi çıkıp "aslı yok yaylasında 500 koyunum var" diyen köylü gibi hikayeler anlatıyorsunuz. Hiç istifa etmeyi düşündünüz mü veya düşünüyor musunuz?
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.