12 Mayıs 2024 - Pazar

19 MAYIS !..

Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan İtilaf Devletlerinin yanında yer alan Osmanlı Devleti'de yenik sayılmıştır.

Yazar - Oyal Çevik
Okuma Süresi: 3 dk.
406 okunma
Oyal Çevik

Oyal Çevik

-
Google News
    Sevgili Dostlar;
     Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan İtilaf Devletlerinin yanında yer alan Osmanlı Devleti'de yenik sayılmıştır. Savaş sonrası imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması çok ağır koşullar içeriyordu. Osmanlı Devletinin toprakları işgal ediliyordu. 
    Osmanlı Devlet yöneticileri ülkeyi yönetmekte ve işgal güçlerine karşı durmakta gereğini yapamadılar, sessiz kaldılar. İşgal güçlerinin her isteği yerine getiriliyor bu durumu M.Kemal ve arkadaşları kabul etmiyordu. 
    M. Kemal'in İstanbul'da olması padişah'ı zora soruyordu. Karadeniz'de yaşanan oluşumlar bahane edilerek M.Kemal Anadolu'ya gönderildi. 16 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile M.Kemal ve arkadaşları Samsun'a doğru yola çıktı. 
 
    19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktılar.M.Kemal'in ideali için bir fırsat doğmuştu. Onun için 19 Mayıs yeni bir devletin doğuşunun ilk günüdür. Bağımsızlık mücadelesinin başlangıcıdır. Milli Mücadeleyi örgütlemenin ilk adımıdır. 
    M. Kemal ve arkadaşları "YA İSTİKLAL,YA ÖLÜM" diyorlardı. Emperyalist işgale karşı top yekun mücadele verilmesi gerekiyordu.  Havza, Amasya toplantılarında tarihi kararlar alındı.  
 
    Cumhuriyet Tarihimizde 19 Mayıs 1919 önemli bir yer almaktadır. Verilen mücadele sonrası  TÜRKİYE CUMHURİYETİ kuruldu. 
    Yeni Devleti ve Cumhuriyeti korumak görevi gençliğe emanet edilmişti.  
    Onun için 19 MAYIS  GENÇLİK ve SPOR BAYRAMI olarak kabul edildi. Sonradan (1981) adı ATATÜRK’ü anma ve GENÇLİK  SPOR BAYRAMI olarak değiştirildi. 
 
    Son 15-20 yıldır sadece TV’ lerde verilen beyanatlar ve sıradan etkinliklerle kutlanır oldu. ULUS  olarak bu önemli günü taşıdığı anlam ve önem  dogrultusunda okullarımızda Kent Meydanlarında, tüm illerimizde coşku ile kutlarız. 
    Bu vesile ile tüm okuyucuların, halkımızın ve ULUSUMUZUN BAYRAMI KUTLU OLSUN. 
 
Not: Daha ATATÜRK soyadını almamıştı. Onun için  M.Kemal kullanılmıştır.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.