26 Mayıs 2023 - Cuma

28 MAYIS ve SONRASI !..

Türk siyasi tarihinde belki de ilk kez olan bir durum. 14 Mayıs’a ta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanlığı için adaylar yüzde 50 bandını aşamayınca kimin Cumhurbaşkanı seçileceği 2. tura kaldı.

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 4 dk.
352 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Takip EtGoogle News
    Türk siyasi tarihinde belki de ilk kez olan bir durum. 14 Mayıs’a ta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanlığı için adaylar yüzde 50 bandını aşamayınca kimin Cumhurbaşkanı seçileceği 2. tura kaldı. Düşük oy alan Sinan Oğan’ın seçilmesiyle Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu, 2. turda Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yarışıyorlar.
    Milletvekili seçimleri sonuçlandığına göre şimdi referandum niteliği de taşıyan 2. tur seçimleri önümüzdeki 
Pazar günü gerçekleştirilecek.
    İlk turda Yüzde 49,5 olan Recep Tayyip Erdoğan Pazar günkü seçimlerin yine favorisi. Kemal Kılıçdaroğlu ile Yüzde 45 oy oranına sahip ve bu oy yüzdesini artırmaya çalışacak.
    Bir tarafta Cumhur İttifakı, diğer tarafta ise Millet İttifakı, son kararı yine milletimiz verecek.
***
    Pazar günü yapılacak olan seçimlerle ilgili olarak çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Okurlarımızın kararında da etkili olmak istemiyorum. Zaten şimdiye kadar herkes kararını vermiş, kim ne derse desin verdiği kararını değiştir-meye de pek niyeti yok gibi..
    Ülkemizin geleceği adına, hani diyorlar ya hep YENİ YÜZYIL diye.. seçmenin buna göre karar vereceğini, çocuklarının geleceği, gençliğin, kadınların yarınları için sandığa giderek oy kullanacağını ve yine 14 Mayıs’da olduğu gibi 28 Mayıs’ta da seçime katılım oranının oldukça yüksek olacağını düşünüyorum.
    Ekonominin gidişatı, enflasyon, işsizlik, tarımda-sanayide-milli savunmada alınan kararlar ve yatırımlar, turizmin bugünkü seviyesi, ülkemizin yurt içinde ve yurt dışındaki saygınlığı, terör, yatırımlar, bu yatırımlardaki rant lobisi, rantçılar seçmenin karar vermesinde et-kili olacak şeyler.
    Liderlerin topluma verdiği samimiyet ve güven, hem birbirleriyle hem de vatandaşlarla olan diyalogları da yine etkili unsurların başında geliyor.
***
    Muhalefetin en çok üzerinde durduğu konuların başında Başkanlık sistemini ekarte ederek demokratik sisteme dönüş geliyor. Çoğunluğunu Cumhur İttifakı’nın oluşturduğu TBMM’nin yeni döneminde denge unsuru olması amacıyla Cumhurbaşkanı’nın da Kemal Kılıçdaroğlu olması gerektiği üzerinde duruyor. Parlementer sistemi dönüş için bir değişimin gerektiğini savunuyor.
    Millet İttifakının üzerinde durduğu bir diğer önemli konu ise ülkemizde bulunan sığınmacıların (Afgan, Suriyeli vs) biran önce kendi yurtlarına geri gönde-rilmesi.
    Ülkemizdeki sığınmacıların durumu da Pazar günkü seçimlerin kaderisini belirleyeceklerin başında geliyor..
***
    Durum ne olursa olsun kazanan Türkiye olsun, kazanan ülkemiz insanı olsun diliyorum. Karar yine milletin, söz yine milletin olacak. Temennim seçimler esnasında da seçim sonrasında da üzücü olayların, bir takım siyasi tartışmaların yaşanmaması..
 
    MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ
    
    Ayrı bir parantez açmak istediğim bir diğer konu ise 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde milletvekilliğinde partilerin almış oldukları oy oranları. Bölgemiz açısından, Sincan ve Etimesgut açısından bunu önümüzdeki sayımızda geniş bir analizini yaparak sizlere sunmak istiyorum. Ama görünen tabloda iktidar ortakları AK Parti ile MHP’nin milletvekili seçimlerinde oy kaybına uğradıklarıdır.
     Ankara’da AK Parti’nin kalesi olarak bilinen Sincan’da bile oylar Yüzde 42’ler seviyesine düştüyse, Etimesgut’ta Yüzde 27 olduysa parti yöneticilerinin bunu oturup düşüneceklerini zannediyorum. 
    Bu konuları önümüzdeki hafta geniş bir şekilde ele alacağız. Hangi mahallelerde partilerin oyları düşmüş, yükselmiş, nedenleri nedir bu konuları işleyeceğiz.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.