17 Aralık 2023 - Pazar

ADI ÜZERİNDE 'YEREL' SEÇİMLER

Türkiye siyasetinde olduğu gibi ilçelerimizde de gündem yerel seçimler.

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 4 dk.
706 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Takip EtGoogle News
     Türkiye siyasetinde olduğu gibi ilçelerimizde de gündem yerel seçimler. Adı üzerinde yerel seçimler ve siyasi partilerden il ve ilçelerde, beldelerde yerel aday beklemek herkesin hakkı. Her ne kadar Ankara gibi başkent olan bir yerde metropol ilçeler, büyük kent olmanın da gerekçesiyle dışarıdan gelen (diğer ilçelerden) Belediye Başkan Adayları ile karşı karşıya kalabiliyor.
    Bunun örneklerini geçmişte fazlasıyla gördük.. 
    Örneğin Sincan’da Mustafa Tuna.. İlk Belediye Başkanı olduğu zaman Tuna yabancı sayılıyordu. AK Parti’nin Sincan potansiyelini de düşünecek olursak kazanması gayet doğal bir sonuçtu ve öyle de oldu.
    Örneğin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı olan İYİ Parti’li Mehmet Arslan. Ankaralı olmasına rağmen Sincan’da yeterince tanınmaması ve Sincanlı olmaması nedeniyle istediği sonucu alamadı.
    Örneğin Millet İttifakı’nın Etimesgut Adayı CHP’li olan Celal Çelik.. Ki Etimesgut’ta CHP bunun örneklerini çok yaşadı. Kaymakam Mesut  Sarıkaya bunun bir diğer örneği..
***
    Bu örnekleri çoğaltabiliriz.
    Dediğimiz gibi adı üzerinde yerel seçim. Belediye Başkan Adaylarının da, Belediye Meclis Üyesi adaylarının da yerel isimlerden oluşması, yerel ve şehrinin tanınmış, sevilen isimlerinden oluşması çok çok önemli.
    Bu nedenle aday belirleyecek ve meclis üyeliği kadrolarını oluşturacak siyasi partilerin bunlara çok dikkat etmesi gerekir diye düşünüyorum.
    Yapılacak bir hata, yanlış bir isim seçim kaybetmelerine yol açacaktır. 2019 yılında Mehmet Özhaseki ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kaybeden Cumhur İttifakı ve 
AK Parti gibi..
     Etimesgut’ta da CHP’liler yerel aday arayışı içerisinde. Bunu sıklıkla gazete-mizde zaten dile getiriyoruz. 2019 yılında yapılan hatanın (aday hem dışarıdan gelmiş hem de geç açıklanmıştı) tekrar edilmesini istemiyorlar. Hele hele Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanabilecek potansiyele sahip olmalarına rağmen..
    Peki bu tehlike var mı?
    Evet, CHP’nin Etimesgut Belediye Başkan Adayının dışarıdan gelme tehlikesi var. Toplam 14 aday adayının bulunduğu Etimesgut CHP’de, bu aday adaylarının yarısı dışarıdan ve tanınmıyor. Bunların dışında birisi aday yapılacaksa eğer bu da Genel Merkez tarafından belirlenip dışarıdan Etimesgut’a gönderilecek bir aday olacaktır.
***
    Bir kez daha üzerine basarak söylüyorum. Yerel seçimler yerel adaylar ile kazanılmaktadır. Bu yüzden siyasi partilerin Genel Merkezleri, Cumhur İttifakının ortağı olan AK Parti ve MHP, buna özellikle dikkat etmeleri gerekir. Bakınız, Cumhur İttifakı, halen Ankara’da Mansur Yavaş’ın karşısına bir aday bulabilmiş değil. 
    Ankara adayının milliyetçi, muhafazakar ve Ankaralı olması gerektiği           üzerinde herkes duruyor. Demek ki aradıkları tarzda biri halen bulunamadı. Bu konuda hassak bir çalışma yapıldığı kesin ama herkes merakla adayın kim olacağını bekliyor. Yerel, tanınmış ve sevilen bir aday toplumun tüm kesi-mince de kabul görecektir.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.