04 Mart 2023 - Cumartesi

Hatay ve Samandağ İzlenimlerim

6 Şubat gecesi başlayan depremremler artçılarıyla birlikte halen devam ediyor ve asrın felaketi olarak adlandırdığımız afet çok canımızı aldı. Çok ta yaralımız var.. Allah beterinden korusun...

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 5 dk.
393 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Google News
    2023 yılı Şubat ayı uğursuz geldi. 
    Hem de nasıl!
    6 Şubat gecesi başlayan depremremler artçılarıyla birlikte halen devam ediyor ve asrın felaketi olarak adlandırdığımız afet çok canımızı aldı. Çok ta yaralımız var.. Allah beterinden korusun...
    1999 yılında yaşadığımız Düzce dep-remini gidip görememiş, hep içimde bir buruk acı olarak kalmıştı. İletişim bu kadar güçlü değil, yollar ki özellikle Ankara-İstanbul yolu kullanılamaz hale gelmişti.
    Şimdi ise 11 ilimizi etkileyen devasa felaketi yerinde görme fırsatı buldum..
***
    Mamak Belediyesi’nin yerel gazetecilere yönelik bir organizasyonu ile diğer gazeteci arkadaşlarımızla birlikte Hatay ve ilçesi Samandağ’a gidip görme ve inceleme fırsatı yakaladık. Öncelikle Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve ekibine bu organizasyon nedeniyle teşekkür etmek istiyorum.
    Gidip yerinde görmek çok farklı.. İnsana farklı duygular kazandırıyor, hisleriniz değişiyor. Öyle TV başında, cep telefonlarından veya bilgisayardan gördüğümüz gibi değil... çok daha kötü bir tabloyla karşılaştık. 
    Geceyarısı Ankara’dan başlayan yolculuğumuzda zaten uyumak çok zor. Saatler geçmek bilmezken yolda giderken bir yandan da nasıl bir tablo ile karşılaşacağını merak ediyor insan.
   Adana’yı geçtikten sonra deprem bölgesine yaklaşırken insanın istese de uyuması çok zor. Erzin, Dörtyol, Payas derken İskenderun’u otobandan teğet geçiyoruz. Bu bölgelerde aydınlatmaların olması birazcık ta olsa insanın içini rahatlatıyor. Hatta evlerinde ışıkları yananlar bile var..
    ***
    İskenderun sonrası Belen ile beraber kara tablo karşımıza çıkmaya başlıyor. 
    Yol boyunca yıkılan, enkaza dönen binalar, enkaz altında kalan araçlar ve öte yandan içlerinde depremzedeleri ağırlayan çok sayıda çadırlar..
    Amik ovasına indiğimiz zaman tablo daha da kötüye dönüyor. Düşünün aracın içindesiniz, yolda gidiyorsunuz ve etrafınız tam bir felaket. Yıkılan binalar, hasar gören ve yıkılmaya yüz tutan koca koca apartmanlar, çok sayıda çadırlar.. Öte yandan yollarda hareket yok, trafik (görevli araçlar dışında) yok..
    Antakya, yolların aydınlatılmasıyla biraz daha üzerindeki kara bulutları bize gösteriyor. Ancak Samandağ çok farklı.
    123 bin nüfusunun olduğu söylendi bize. Samandağ, Antakya merkeze yarım saat uzaklıkta.. Biz Samandağ yoluna girdiğimiz zaman yolu sadece aracın ışıkları aydınlatıyordu.. Her yer karanlık, günün aydınlanmasına daha 1 saat var ve biz nasıl bir cehenneme düştük böyle diye birbirimize sorarken acı tabloyla karşı karşıya bulduk kendimizi.
***
   Aracımız cadde ve sokak aralarından geçerken enkaz yığınlarından yol bulmaya çalışıyordu. Dediğim gibi elektrik yok, insan yok, savaştan çıkmış gibi bir hali var Samandağ’ın.. Hüzün dolu bakışların ardından Mamak Belediyesi’nin Afet Koordinasyon Merkezi’ne vardığımız an gün aydınlanmıştı.. Burada görev yapan belediye ekipleri henüz uyanmamıştı. 
    Mamak Belediyesi müthiş bir merkez oluşturmuş. Aşevinden temizlik ekiplerine, iş makinelerinden tutun sokak hayvanları için ambulansına kadar cansiperane çalışmışlar ve halen çalışı-yorlar. Kendilerini kutluyorum..
    Onlarla birlikte sabah kahvaltımızı ayak üstü soba başında yaparken artçı sarsıntıyla gerçeği bir kez daha yaşadık. Deprem bölgelerinde artçı depremler halen devam ediyor, o bölgelerde yaşayanlar halen korku içinde yaşıyorlar. Psikolojilerini düşünsenize bir...
***
    Gördüklerimizi çok ayrıntısıyla yazmak istemiyorum, çünkü gerçekten çok kötü bir tabloyla karşı karşıyayız. Allah bize daha kötüsünü yaşatmasın, böyle günleri göstermesin diliyorum. Başımız sağolsun, geçmiş olsun güzel ülkem..
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları