04 Eylül 2025 - Perşembe
ETİMESGUT YİNE BAŞI ÇEKİYOR
Etimesgut yine başı çekiyor. Son günlerin tartışma konusu olan emlak rayiç bedelleri hususunda; bugün Ankara’da ilçeler arasında en korkunç artış, en fahiş artış Etimesgut ilçesinde ve bugün vatandaşlar sıkıntılı.
Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 3 dk.
94 okunma

İbrahim Keskin
ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90 Etimesgut yine başı çekiyor. Son günlerin tartışma konusu olan emlak rayiç bedelleri hususunda; bugün Ankara’da ilçeler arasında en korkunç artış, en fahiş artış Etimesgut ilçesinde ve bugün vatandaşlar sıkıntılı.
Milyonlarca konut sahibini ilgilendiren emlak vergileriyle ilgili önemli süreç yaşanıyor. 4 yılda bir toplanan takdir komisyonuyla sokak ve caddelerin rayiç değerleri yeniden belirlendi. Belirlenen rayiç değerler, doğrudan konut ve iş yeri sahiplerinin ödediği emlak vergilerini etkiliyor. Ankara’da bazı bölgelerde rayiç bedel ve emlak vergilerinin 10-15 kat artacağı konuşuluyor. Öyleki bunların başında Etimesgut geliyor.
***
Takdir komisyonları diyoruz ancak asıl bu işin düzenleyicisi belediyeler. Cadde cadde, sokak sokak, mahalle mahalle emlak rayiç bedellerinin ne kadar olması gerektiğini belirliyor ve komisyona sunuyorlar. Komisyonda kimler yer alıyor, sırasıyla örneğin;
Etimesgut Belediyesi’nden iki görevli, Defterdarlık, Tapu Müdürlüğünden görevliler,
ATO temsilcisi, varsa Organize Sanayi Bölgesi’nden bir görevli ve muhtar...
Bunların oluşturduğu komisyon kararını veriyor, karşı çıkanlar olursa (ki muhtarların dışında pek olmuyor) şerh düşüyorlar. Ve o ilçenin emlak durumlarını da yine en iyi sizce kim biliyor, tabii ki ilgili belediye..
***
Şimdi belediyeler, biz belirlemiyoruz diyerek kıvırmaya çalışıyorlar. Ankara’da en fahiş artış Etimesgut’ta yaşanırken (yüzde 1.347 artış) örneğin İstanbul’un bazı ilçelerinde bu rakamın yüzde 5 bin-10 binlere ulaştığı bile gözlemlenmiş.
Sözün öze, 4 yıl boyunca evi için örneğin 1.000 TL emlak vergisi ödeyen bir vatandaş Etimesgut’ta şimdi 13-14 bin TL’ye varan rakamlar ödeyecek. Belediyelerin emlak vergisi adı altında topladığı bu paraların sadece küçük bir bölümü devlete gidiyor. Asıl pay sahibi ise belediyeler..
Peki Etimesgut’ta vatandaş ödediği emlak vergilerinin karşılığını yerel belediyeden hizmet olarak alabiliyor mu?
Onun kararını da siz verin.
***
Dediğimiz gibi milyonlarca konut sahibini ilgilendiren emlak vergileriyle ilgili önemli süreç yaşanıyor. Belirlenen rayiç değerler, doğrudan konut ve iş yeri sahiplerinin ödediği emlak vergilerini etkiliyor. Dolasıyla konut sektörünü, inşaat sektörünü doğrudan etkiliyor. Öte yandan artışlarla hükümetten yeni düzenleme sinyali geldi. İnşallah fahiş artışların önüne geçilir.
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları