25 Haziran 2023 - Pazar

ANKARA'NIN ALT YAPISI, SEL, YAĞMUR

Başkent Ankara'da son günlerde yaşanan yoğun yağışlar günlük hayat akışını olumsuz etkileyerek maddi zarara yol açarken, altyapı eksikliği tartışması sürüyor.

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 4 dk.
314 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Takip EtGoogle News
    Başkent Ankara'da son günlerde yaşanan yoğun yağışlar günlük hayat akışını olumsuz etkileyerek maddi zarara yol açarken, altyapı eksikliği tartışması sürüyor.
     Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş sadece dört yıldır görevde olmasına ve öncesinde kent yönetimi 25 yıl boyunca iktidardaki AKP'de olmasına rağmen CHP'li belediye hedef gösterildi. Bunun üzerine ABB'nin alt yapı durumuyla ilgili yazılı açıklamasında, geçmiş dönemde yeterince altyapı yatırımı yapılmamışken, nüfus artışı yaşandığı vurgulandı.
Melih Gökçek yönetimindeki AKP yılları anımsatıldı
    AKP'li Melih Gökçek döneminde alt yapıya yatırım yapılmadığı işaret edilen açıklamada, "1991 yılında altyapısı yapılan Keçiören’in nüfusu 1985 yılında 443 binken 2023 yılında 939 bin (%111 artış) oldu. Aynı yıl altyapısı yapılan Yenimahalle’nin nüfusu 1985 yılında 382 bin, 2023 yılında ise 704 bindir (%84 artış). 1988 yılında altyapısı yapılan Mamak nüfusu 1985 yılında 379 bin iken 2023 yılında 687 bine (%81 artış) yükseldi. İlçelerimizin tamamında bu durum söz konusudur. Nüfus ve yerleşim artmasına rağmen 'görünmez' ve 'pahalı' denilerek altyapı ihmal edilmiştir. Bununla kalınmayıp gecekondu olan yerlerde yüksek katlı binalar yapılmış, imar artışları ile kent betona boğulmuştur. Ankara bir dereler ve bentler kentidir. Bu derelerin üzerleri dahi imara açılmış ve yapılaşmaya gidilmiştir. Dolayısıyla eski hatların kapasitesi deşarj için yetmemekte, geri tepmekte ve seller yaşanmaktadır. Sellerin nedeni olarak mazgalların temizlenmemesini göstermek en hafif tabirle bilgisizliktir" denildi.
***
    CHP'li Yavaş döneminde tam tersine alt yapıya yatırım yapıldığı ise, "Ankara genelinde 2100 kilometre atıksu ve yağmursuyu hattı, 5064 kilometre içme suyu hattı, 662 adet su deposu imalatı ve yenileme, 255 adet sondaj kuyusu imalatı ya da iyileştirme çalışması yapıldı. Yeni yönetim dört yılda, eski yönetimin son dört yılına göre altyapıya 2 kat fazla yatırım yaptı. Toplam 4 milyar lira alt yapi yatırımı yapıldı. Yani 25 yıl ihmal edilen bir kentte adeta altyapı seferberliği yaşanıyor" şeklinde açıklandı.
     Ankara'nın Gökçek dönemindeki yanlış yatırımları konusundaki rapor da yeniden paylaşıldı.
***
    Ankaralılar da Haziran ayında böylesi ani ve dolu şeklinde yağışlar yaşanmasına şaşırsa da sele dönüşmesinde, altyapı eksikliğini işaret ediyor.
Yurttaşlar, mevsim normallerinin üstünde yağışlar olsa da sele dönüşmesini doğa değil insan kaynaklı buluyor.
     Kimisi Gökçek dönemini anımsatarak 20 yıldan fazla belediye yönetimindekilerce gerekli altyapı hazırlığı yokluğunu belirtiyor. Kimisi ise yine de Mansur Yavaş döneminde de önlemler alınması gerektiğini ve eksiklik olduğunu söylüyor.
***
    İYİ Parti’li Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, seçildikten sonra ilk olarak başkentte YENİKENT ismiyle bir ilçe kurulmasıyla ilgili olarak TBMM’nde kanun teklifi verdi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili ve kendisi de aslen Ankara’lı olan Yüksel Arslan, Yenikent adıyla bir ilçenin kurulmasıyla ilgili olarak daha önce İlçe olan ve şu an Sincan’a bağlı bulunan Yenikent’in ilçe olmasıyla ilgili olarak TBMM’nde kanun teklifi verdi. Arslan, konuyla ilgili olarak açıklamasında ise “Ankara'nın Sincan ilçesine bağlı olan 160.000 nüfuslu Yenikent’i ilçe yapma yolundaki ilk kanun teklifimizi ve soru önergemizi verdik. Söz, bizde vaktinde ödenmesi gereken bir borçtur. Bu düşünce ile Yenikentli vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.