08 Haziran 2023 - Perşembe

GÖZLER ARTIK YEREL SEÇİMLERDE !

Türkiye,14 Mayıs 2023 tarihinde ikinci tura kalan 13. Cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda, 28 Mayıs 2023 tarihinde sonuçlandırdı.

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 5 dk.
821 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Takip EtGoogle News
    Türkiye,14 Mayıs 2023 tarihinde ikinci tura kalan 13. Cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda, 28 Mayıs 2023 tarihinde sonuçlandırdı.
    Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, peş peşe 3. kez Cumhurbaşkanı seçildi.
    Yüksek Seçim Kurulunca, 1 Haziran Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanını  belirlemek için yurt içinde 52 milyon 93 bin 375, yurt dışında 1 milyon 930 bin 226 olmak üzere toplam 54 milyon 23 bin 601 kişi oy kullandı. Katılım oranı ise yüzde 84,15 oldu. 27 milyon 834 bin 589 seçmen (yüzde 52.18) Recep Tayyip Erdoğan’a, 25 milyon 504 bin 724 seçmen de (yüzde 47.82) Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın  adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verdi.
***
    14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı 1. tur ve Milletvekilliği Genel Seçim sonuçlarını da önümüze aldık ve değerlendiriyoruz. Esasen, bu sonuçları asıl değerlendirmesi gerekenler ise siyasiler. AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti (ki dört büyükler diyelim biz bunlara) kazançlı çıkmadılar. 
     AK Parti hem Türkiye genelinde hem de Ankara ve metropol ilçelerinde oy kaybına uğradı. Sincan’da % 42’lere düşerken Etimesgut’ta bu oran %27 oldu. Bir önceki seçimlere göre büyük bir oy kaybı görünüyor AK Parti cephesinde. MHP ise çok fazla oy kaybetmemesine rağmen Sincan’da yüzde 13.48’e düşmüş, Etimesgut’ta ise 10.43 oy alabilmiş. Çok fazla oy kaybı olmamasına rağmen yine de ciddi bir düşüş var MHP’de.. Üstelik son günlerde ülkemize milliyetçi oylarda artış yaşanmasına rağmen bu MHP’ye yaramış değil.
***
    Muhalefet partileri cephesinden baktığımız zaman CHP; Sincan’da oylarını % 3.2 arttırmış ve yüzde olarak 16’ları geçmiş durumda. Etimesgut’ta ise yüzde 26.8’den yüzde 32’ye yükseltmiş. CHP açısından tüm aksiliklere rağmen her iki ilçemizde de oylarını artırmış vaziyette.
    İYİ Parti ise yerinde saymış. Sincan’da % 10.64’ten 10.93’ye yükseltmiş. Etimesgut’ta ise 15.6 iken 15.5’e düşmüş. Ne oylarını artırabilmiş ne de düşürmüş. Aslında seçimlerden önce bölgemizde İYİ Parti oylarının yüzde 15’lerin üzerinde olduğu söyleniyordu. Demek ki bu da bir algıymış...
***
    Tüm bunları niye yazıyorum..
    Önümüzde yaklaşan bir yerel seçim var. Zaman çabuk geçiyor, bakınız göz açıp kapayana kadar hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hem de Milletvekilliği seçimlerini geride bıraktık.
    Kurban Bayramından sonra bir de bakmışız yerel seçimler gelmiş..
    14 ve 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerde bugün kendilerini kazanmış görenler (Cumhur İttifakı) oylarını düşürmüş, kaybetmiş görenler de (Millet İttifakı) oylarını artırmış vaziyetteler.
    Önümüzdeki yıl yapılacak olan ve yaklaşık 8-9 ay gibi kısa bir sürenin kaldığı Belediye Başkanlığı seçimlerinde parti genel merkezleri umuyorum ki son yapılan seçimlerden dersler çıkartırlar. 2019 yılında yaptıkları aday tespitindeki hatalarını da düzeltmiş olurlar.
***
    Sincan ve Etimesgut’ta yerel siyasetin çok fazla ısınacağı günler yaklaşmakta. Sincan, her ne kadar AK Parti’nin kalesi gibi görünse de Millet İttifakının çıkaracağı yerel ve milliyetçi-muhafazakar bir aday çok başlarını ağrıtabilir. Mevcut Belediye Başkanı Murat Ercan oldukça başarılı çalışmalara imza atsa da partisinin oylarının üzerinde bir oy potansiyeli oluşturdu.
    Murat Ercan, her gün her saat, gece gündüz meydanlarda, sahada, sokakta, çarşıda ve pazarda..
    Etimesgut ile ilgili düşüncelerimizi bir dahaki sefer değerlendireceğim..
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.