16 Mayıs 2024 - Perşembe

ETİMESGUT BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTILARI

1990 yılında metropol ilçe olan ve aynı yıl seçimlerde kurulan Etimesgut Belediyesi’sinin Belediye Meclis Toplantılarını o yıllardan bu yana hep takip ederim..

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 5 dk.
592 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Google News
     1990 yılında metropol ilçe olan ve aynı yıl seçimlerde kurulan Etimesgut Belediyesi’sinin Belediye Meclis Toplantılarını o yıllardan bu yana hep takip ederim.. Ramazan Tosun’un ilk Belediye Başkanlığı dönemi, Yalçın Beyaz ve ardından seçilen Enver Demirel, yine Serhat Kemal Yılmaz ve ardından yine 3 dönem üst üste Enver Demirel’in Belediye Başkanlığı dönemi.. 
    Belediye Meclisleri, belde halkının yerel ve ortak nitelikteki ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurulan, üyeleri yerel seçimle iş başına gelen, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu kurumlarıdır.
    Belediye meclisi belediyenin en üst düzey karar organı olup üye sayısı ise belediyenin nüfusuna göre değişir. Etimesgut’un nüfusu gözönünde bulundurularak 45 meclis üyesinden oluşmaktadır. Bugün mecliste CHP’nin 33, AK Parti’nin 6 ve MHP’nin de 6 meclis üyesi bulunuyor. Belediye Meclisine, belediye başkanı başkanlık eder.
***
    Yukarıda da belirttiğimiz gibi belediye meclisleri, o ilçenin halkının yerel ve ortak nitelikteki ihtiyaçlarını gidermek, ihtiyaçlarla ilgili kararlar almak üzere kurulmuşlardır. 5 yıllığına seçilen meclis üyeleri bir dahaki yerel seçimlere kadar görev yaparlar. Meclis kendi içerisinde ihtisas komisyonları kurar ve bu komisyonlarda ise meclis üyeleri görev alırlar. Verilen önergeler önce komisyonlara gönderilir orada yapılan istişareler sonucu karara bağlanır ve Belediye Meclis Toplantılarında da bu kararlar kabul edilir veya edilmez..
    Meclislerin işlevi genel anlamda budur.
    5 yıllığına yani 60 aylığına seçilen Belediye Meclis Üyeleri, yaşadıkları beldeyle ilgili, ilçeyle ilgili sorunları, ihtiyaçları, yapılması gerekenler, yapılacak projeleri hep burada karar alarak netleştirirler. Meclisten alınmayan bir kararın Belediye idaresi tarafından uygulanması yasal olarak mümkün değildir..
***
    Dediğimiz gibi 60 aylık bir dönem.     31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 2 ay gibi bir süre geçti ve geriye kaldı 58 ay.. Zaman çabuk geçiyor, gözünüzü kapatıp açtınız bakınız 2 ay gibi bir süre geçmiş. Bu süre içerisinde Etimesgut Belediye Meclisi toplantılarını yakından takip  etmeye çalıştım ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 
    Siyasi partilerin göstermiş olduğu isimlerin oluşturduğu ve seçimle gelen Belediye Meclis üyelerinin öncelikle hem yaşadıkları ilçeyle ilgili hem de önceki dönem yönetimlerinin yaptığı yapamadığı çalışmalarla ilgili bilgilerinin olması gerekmektedir. Eğer Etimesgut’ta yaşamıyorsan, Etimesgut’un geçmişini, bugününü bilmiyorsan Belediye Meclis Üyeliğini hakkıyla nasıl yapacaksın? 
    Benim en çok üzerinde durduğum konulardan birisi bu. Yoksa Belediye Meclis Toplantılarında alınan kararlar EVET veya HAYIR diyebilmek için sadece elini indirip kaldırmanın bir anlamı yok. O nedenle bir Belediye Meclis Üyesinin, yaşadığı yer ve görev aldığı Belediye ile ilgili her türlü bilgi ve birikime sahip olması gereklidir..
***
    Etimesgut Belediye Meclis Üyeleri hala bu konuda tecrübesiz ve deneyimsiz.    İçlerinde tecrübeli birkaç isim var ancak onların dışındakiler hala görevlerinin  bilincinde bile değiller. 2 aylık süre boyunca Etimesgut’un sorunları, halkın ihtiyaçları sıkça gündeme gelmiş değil. Bir Belediye Meclis Üyesi söz alarak kürsüye çıkıyor ve konuşma yapıyor. Konuşması Etimesgut ile ilgili değil. Etimesgutlularla ilgili değil. 
    O günün tarihi ve anlamıyla ilgili..
   Kendini öne çıkarmak, meclisin kürsüsünden siyaset yapabilmek için o kürsüyü işgal ediyor. 
    Bu önceki dönemlerde de yaşanıyordu, hala devam ediyor. Bir Belediye Meclis Üyesi önemli günler, önemli kişiler, önemli olaylarla ilgili bana göre Belediye Meclisi’nde kürsüye çıkıp konuşma yapmamalı. Konuşacağı konular Etimesgut ile ilgili olmalı. 
    Bilmiyorum, yanılıyor muyum?    
    Mecliste öncelik Etimesgut olmalı..
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları